Στήριξη στον ΠΟΥ από την ΕΕ μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Στήριξη στον ΠΟΥ από την ΕΕ μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Την υποστήριξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις απειλές που διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ για αποκοπή της χρηματοδότησης του Οργανισμού, τον οποίο έχει πολλάκις επικρίνει για τον τρόπο που έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί την πανδημία του κορονοϊού.

«Είναι η στιγμή που πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη και όχι να εκτοξεύουμε κατηγορίες ούτε να υπονομεύουμε την πολυμερή συνεργασία», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βιρζινί Μπατί, η οποία ερωτήθηκε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για τις τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ αναφορικά με τον ΠΟΥ.

«Η ΕΕ υποστηρίζει τη διεθνή συνεργασία στη διάρκεια αυτής της κρίσης», ανέφερε η εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι «οι πολυμερείς προσπάθειες ήταν η μόνη βιώσιμη επιλογή για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».

Στον αντίποδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να κατακρίνει τον ΠΟΥ, ειδικά για τους χειρισμούς του κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, καταγγέλλοντας ότι ο Οργανισμός ουσιαστικά εκβιάστηκε από την Κίνα, αποσιωπώντας τις διαστάσεις που προσλάμβανε η νόσος στην χώρα, προκειμένου να συνεχιστεί η ροή πληροφόρησης από το Πεκίνο προς τον ΠΟΥ σχετικά με τις εξελίξεις αναφορικά με τον κορονοϊό. Μάλιστα, ο Ντ. Τραμπ, δεν δίστασε χθες να κατηγορήσει εκ νέου τον ΠΟΥ ότι έχει καταστεί  «μαριονέτα της Κίνας».