«Στήνονται» οι S-400 στην Τουρκία;

«Στήνονται» οι S-400 στην Τουρκία;

Στην αποκάλυψη ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 ήδη τοποθετείται στην βάση Akinci στη Τουρκία προβαίνει η εταιρεία που ασχολείται με στρατηγικά θέματα ImageSat Intel η οποία επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες.

Όπως εκτιμά η εταιρεία «ίσως πρόκειται για το πρώτο στάδιο δοκίμων», κάτι που δείχνει όμως ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά με την αγορά των πυραύλων παρά τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον.

Πριν λίγες μέρες εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Almaz-Antey, της εταιρείας που κατασκευάζει τους πυραύλους, δήλωνε: «Από 1ης Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών ειδικών με την ολοκλήρωσή της (να αναμένεται) στα τέλη του έτους. Στις 2 Ιανουαρίου είναι το προγραμματισμένο τέλος της εκπαίδευσης. Ύστερα από αυτό, η Τουρκική Δημοκρατία θα μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα S-400 υπό τον άμεσο χαρακτηρισμό της».

Σημειώνεται ότι ο Μαρκ Έσπερ, Υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ επανέλαβε στις 29 Αυγούστου ότι εφόσον η Άγκυρα κάνει πίσω στο θέμα των S-400 τότε η Ουάσινγκτον θα την επαναφέρει στο πρόγραμμα των F-35.

Ερωτηθείς μάλιστα για το ενδεχόμενο να υπάρξει επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, ο Έσπερ ανέφερε: «Θα έπρεπε να απαλλαγούν από τους S-400 και μετά να το σκεφτούμε».