Στη Ρωσία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ και ο αρχηγός της MIT Φιντάν

Στη Ρωσία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ και ο αρχηγός της MIT Φιντάν

Στη Ρωσία μετέβησαν σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ, αλλά και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν, όπου συναντήθηκαν με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και ειδικά η κατάσταση στην Ιντλίμπ. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο Τουρκία και Ρωσία είχαν υπογράψει συμφωνία για την αποστρατικοποίηση της Ιντλίμπ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η συνάντηση των επικεφαλής Άμυνας των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες έπειτα από τη νέα προειδοποίηση που είχαν απευθύνει οι ΗΠΑ προς την Άγκυρα αναφορικά με το ενδεχόμενο απόκτησης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Συγκεκριμένα, σε δήλωση που έκανε στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνιζε πως οι ΗΠΑ έχουν «προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA) και να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα για τα F-35 - τόσο για την απόκτηση των αεροσκαφών όσο και για τη βιομηχανική συμμετοχή».

Πάντως, χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε συσχετισμός από επίσημη πηγή της σημερινής συνάντησης με τους S-400, το ενδιαφέρον του Τύπου έχει συγκεντρώσει το γεγονός ότι στο τουρκικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τη Ρωσία συμμετείχε και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Χακάν Φιντάν.