7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Στη Νιγηρία, 12 εκατομμύρια παιδιά «φοβούνται να πάνε σχολείο»

Στη Νιγηρία, 12 εκατομμύρια παιδιά «φοβούνται να πάνε σχολείο»
Ap Images

Περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά με «ψυχικά τραύματα» τρομοκρατούνται στην ιδέα να πάνε στο σχολείο στη Νιγηρία, όπου εγκληματικές συμμορίες απαγάγουν μαθητές με στόχο την καταβολή λύτρων, δήλωσε ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Η πρώτη ομαδική απαγωγή μαθητών στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής ανάγεται στον Απρίλιο του 2014, όταν η Μπόκο Χαράμ απήγαγε 276 κορίτσια από ένα σχολείο στο Τσιμπόκ (βορειοανατολικά), μια υπόθεση που προκάλεσε τη διεθνή εκστρατεία #BringBackOurGirls (Φέρτε πίσω τα Κορίτσια μας).

Αύξηση επιθέσεων

Έκτοτε, οι επιθέσεις κατά σχολείων «αυξήθηκαν σε αριθμό και επεκτείνονται σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της χώρας», δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Μπουχάρι, στο πλαίσιο διεθνούς Συνόδου για την ασφάλεια των σχολείων στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Ως συνέπεια, «περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν αυτή τη στιγμή από ψυχικά τραύματα και φοβούνται να πάνε σχολείο, ιδίως κορίτσια», συνέχισε ο Νιγηριανός πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς σε ποια περιοχή ή σε ποια ηλικιακή ομάδα αναφέρεται.

Επιπλέον, των τζιχαντιστών που κυριαρχούν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται το προπύργιό τους, ένοπλες συμμορίες λυμαίνονται εδώ και χρόνια το βορειοδυτικό και το κεντρικό τμήμα της Νιγηρίας, εξαπολύοντας επιθέσεις, λεηλατώντας χωριά και διαπράττοντας απαγωγές έναντι λύτρων, ιδίως σε σχολικές εγκαταστάσεις.

Από την αρχή του έτους, αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν απαγάγει περισσότερους από 1.400 μαθητές, σύμφωνα με τη Unicef.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, πολλά ανήλικα κορίτσια, τα οποία εγκαταλείπουν το σχολείο πρόωρα, παντρεύονται προτού ενηλικιωθούν.

Το 44% των κοριτσιών παντρεύονται πριν τα 18

«Περίπου το 44% των κοριτσιών στη Νιγηρία παντρεύεται πριν από την ηλικία των 18 ετών», ήτοι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου η οργάνωση Save The Children.

Οι περισσότεροι μαθητές που απήχθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους, έπειτα από διαπραγματεύσεις, όμως «ακόμα και αν τους άφησαν ελεύθερους, το ψυχικό τραύμα παραμένει για πολύ καιρό», τόνισε ο πρόεδρος Μπουχάρι.

Ο πρώην στρατηγός, που εξελέγη πρόεδρος το 2015, διαβεβαιώνει ότι θα καταστήσει την ασφάλεια στα σχολεία «προτεραιότητα» της κυβέρνησής του αναγνωρίζοντας «ότι είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς αυτές τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και τις συνέπειές τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ