Στη Βόρεια Κορέα σύντομα ο Μαδούρο

Στη Βόρεια Κορέα σύντομα ο Μαδούρο

Την πρόθεση του να επισκεφθεί σύντομα τη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στη χώρα του στενού του συνεργάτη και πρόεδρου της Συντακτικής Συνέλευσης, Ντιοσντάντο Καμπέγιο. 

«Σύντομα θα επισκεφθώ και εγώ τη Βόρεια Κορέα μετά το ταξίδι του αδελφού μου Ντιοσντάντο Καμπέγιο κατά το οποίο έγιναν σημαντικές συμφωνίες σε όλους τους τομείς» είπε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό πρόγραμμα. 

Η ανακοίνωση του Μαδούρο έρχεται λίγο μετά το ταξίδι του Καμπέγιο στην Πιονγιάνγκ κατά το οποίο όπως ανέφερε η πλευρά του καθεστώτος επιτεύχθηκαν συμφωνίες στον αγροτικό και στρατιωτικό τομέα, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Όπως έγινε γνωστό ο Καμπέγιο ο οποίος βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για ναρκεμπόριο δεν συναντήθηκε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αλλά με τον Ρι Σου-Γιόνγκ τον αντιπρόεδρο του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν περίπου ένα μήνα, το Καράκας ανακοίνωσε την ίδρυση πρεσβείας στην Πιονγιάνγκ «επί τη βάση του κοινού αγώνα ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό». Τον Νοέμβριο του 2018, ο πρόεδρος  της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης Κιμ Γιονγκ Ναμ είχε επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να συναντηθεί με τον Μαδούρο στο πλαίσιο περιοδείας στη Λατινική Αμερική. 

Οι δυο χώρες έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους ιδιαίτερα μετά την άνοδο στη εξουσία του Ούγκο Τσάβες το 1999.