Στέλεχος AKP: Ευρωπαϊκός στρατός χωρίς την Τουρκία δεν γίνεται

Εκνευρισμό φαίνεται πως προκαλούν στην Τουρκία τα σχέδια της ΕΕ για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υψηλόβαθμου στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο οποίος υποστήριξε ότι η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού είναι αδύνατη χωρίς την Τουρκία.

«Χωρίς τη συμμετοχή της Άγκυρας, η πρωτοβουλία για συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού θα αποδειχθεί αναποτελεσματική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαχίν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Η ευρωπαϊκή ασφάλεια συνδέεται άρρηκτα με την Τουρκία, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη πύλη προς την Ανατολή. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά», τόνισε ο Σαχίν ισχυριζόμενος ότι «η Τουρκία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, τόσο ιστορικά όσο και πολιτισμικά».

Σχολιάζοντας τις προοπτικές της σχετικής πρωτοβουλίας που προωθεί ο Εμάνουελ Μακρόν, ο Σαχίν θεωρεί ότι θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η σχέση ΕΕ - ΗΠΑ. «Εάν η Ευρώπη δεν αισθάνεται ασφαλής στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, τότε αυτή η ιδέα είναι πιθανό να ενισχυθεί περαιτέρω. Ωστόσο, προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό το βήμα θα γίνει στο εγγύς μέλλον», σχολίασε ο Τούρκος πολιτικός.