Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ασφάλεια και ενεργειακά στο επίκεντρο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ασφάλεια και ενεργειακά στο επίκεντρο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα

Στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας και στα ενεργειακά, θα εστιάσει η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα. Την ατζέντα του Αμερικανού ΥΠΕΞ που θα επισκεφτεί Θεσσαλονίκη και Κρήτη περιέγραψε αξιωματούχος του Στρέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης αποκλιμάκωσης και της επιστροφής Ελλάδας και Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου.

Στην πράξη η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, μερικές εβδομάδες μετά το ταξίδι του στην Λευκωσία, σηματοδοτεί την αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι χρειάζεται μια αποκλιμάκωση διαρκείας και όχι πρόσκαιρη που θα στηρίζεται σε τακτικισμούς και θα συνδυάζεται με αναζήτηση λύσεων δια της διπλωματικής οδού, με αποφυγή απειλών και περαιτέρω προκλήσεων.

Το ταξίδι Πομπέο έρχεται σε μια στιγμή όπου η αμερικανική διοίκηση, εμφανίζεται αποφασισμένη να αναβαθμίσει την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και να υλοποιήσει την νομοθεσία του East Med Act, η οποία εστιάζει στην στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, αλλά και στην υλοποίηση κάποιων από τα πάγια αιτήματα του ελληνοαμερικανικού και ελληνοκυπριακού λόμπι, όπως η απόφαση άρσης του εμπάργκο των όπλων στην Κύπρο.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης Πομπέο θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα τον υποδεχτεί ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται σταθερά, με τις υποδομές, όπως ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα ενεργειακά projects, όπως ο πλωτός σταθμός φυσικού αερίου FSRU, ο αγωγός ΤΑP και ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου, να βρίσκονται πολύ ψηλά στην λίστα του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

«Στη Θεσσαλονίκη, θα δείξουμε πώς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, επενδύοντας στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ένας πιο ικανός εταίρος για τις ΗΠΑ στους τομείς της ενεργειακής διαφοροποίησης και ανεξαρτησίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος σταθμός του ταξιδιού θα είναι η Κρήτη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί τον κ. Πομπέο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος στάθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Μάικ Πομπέο στη Βάση της Σούδας, λέγοντας ότι αντανακλά την επέκταση της αμυντικής σχέσης μετά την επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για την ανάγκη αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, είπε ότι ο Μάικ Πομπέο έχει καλωσορίσει τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και την προοπτική της επιστροφής στον διάλογο.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην επίσκεψη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρωταρχικός στόχος του ταξιδιού παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Τέλος, είπε ότι η πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι μια θετική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή, ενώ σχετικά με την Τουρκία σχολίασε ότι οι σχέσεις με μια χώρα δεν επηρεάζουν τις σχέσεις με μια άλλη χώρα.

AP Photo/Patrick Semansky