Σταδιακή εξομάλυνση της εναέριας κυκλοφορίας για τις ξένες αεροπορικές εταιρείες
Ταϊβάν

Σταδιακή εξομάλυνση της εναέριας κυκλοφορίας για τις ξένες αεροπορικές εταιρείες

Σταδιακή αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας καταγράφεται στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ταϊβάν, παρά το γεγονός ότι η Κίνα ανακοίνωσε αργότερα νέες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Το Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην ανάπτυξη μεγάλου αριθμού πολεμικών αεροσκαφών, ενώ έκανε και εκτοξεύσεις πυραύλων κοντά στο νησί και στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων, που προκλήθηκαν από την επίσκεψη στην Ταϊπέι της Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι, προέδρου της Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Οι ασκήσεις οδήγησαν μερικές αεροπορικές εταιρίες στην ακύρωση των πτήσεών τους προς την Ταϊπέι, αλλά και στην αλλαγή των δρομολογίων των πτήσεων τους μεταξύ της Νοτιοανατολικής και της Βορειοανατολικής Ασίας, προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή που επηρεάστηκε από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο προχώρησε στην έκδοση ειδικών ειδοποιήσεων προς τα πληρώματα των αεροσκαφών (NOTAM) χαρακτηρίζοντας προσωρινά επικίνδυνες ορισμένες περιοχές για πτητικές δραστηριότητες, ώστε τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας να τις αποφύγουν κατά τη διάρκεια των κινεζικών ασκήσεων. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται γύρω από την Ταϊβάν. Η τελική NOTAM κάλυπτε έναν τομέα εναέριου χώρου ανατολικά της Ταϊβάν, ενώ η ισχύς της έληξε χθες στις 05:00 ώρα Ελλάδας χωρίς να ανανεωθεί.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν νέες στρατιωτικές ασκήσεις σε θαλάσσιες περιοχές, αλλά και στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν χθες, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί η ακριβής περιοχή διεξαγωγής των ασκήσεων, ενώ δεν εκδόθηκε κάποια νέα ΝΟΤΑΜ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν είχε ανακοινώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το νησί συνέχισαν να πραγματοποιούνται στη διάρκεια των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων που άρχισαν στις 4 Αυγούστου, καλύπτοντας περίπου 150 αναχωρήσεις και αφίξεις πτήσεων ημερησίως.

Ο αριθμός των πτήσεων που διέρχονται από τον εναέριο χώρο της περιοχής και τις διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας εξομαλύνονται σταδιακά μετά την άρση ισχύος της τελευταίας ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο σε ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του.

Μερικές ξένες αεροπορικές εταιρίες που τυπικά χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο, προτίμησαν να πετάξουν από εναλλακτικές πορείες πτήσεων, μέσων τομέων του εναέριου χώρου που διαχειρίζονται η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες, κατά το χρόνο διεξαγωγής των πολεμικών ασκήσεων, όπως είχε ανακοινώσει το ίδιο υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Korean Air Lines Co Ltd, προχώρησε σε ακύρωση των πτήσεών της προς την Ταϊπέι την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ αναπροσάρμοσε τις πορείες άλλων πτήσεων αποφεύγοντας την περιοχή της έντασης. Χθες ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αποκατάσταση του πτητικού προγράμματος της.

Η Philippine Airlines ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην ομαλή πραγματοποίηση των πτήσεών της από και προς την Ταϊπέι μετά τη χρήση εναλλακτικών διαδρομών πτήσεων στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ημερών των στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι δύο αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν κάνει κάποιες αλλαγές στα πτητικά προγράμματά τους μετά την τελευταία ανακοίνωση της Κίνας.

“Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογές των πτήσεών μας προς την Ταϊπέι, αν αυτό χρειαστεί,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο Στάνλεϊ Εντζι, πρόεδρος της Philippine Airlines.

Η ιαπωνική ANA Holdings Inc ανακοίνωσε ότι εκτελεί κανονικά το πτητικό πρόγραμμά της, παρά τη νέα ανακοίνωση της Κίνας, επειδή δεν έχει εκδοθεί νέα ΝΟΤΑΜ.