Στα 900 ευρώ ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία - Κίνδυνος για 125.00 θέσεις εργασίας

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, 11:34 - Τελευταία ενημέρωση: 13:08
-A +A
Στα 900 ευρώ ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία - Κίνδυνος για 125.00 θέσεις εργασίας

Σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% προχώρησε η Ισπανία ωστόσο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και τα στελέχη των επιχειρήσεων εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά την άνοδο του κόστους.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι αυτό το μισθολογικό άλμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο περίπου 125.000 θέσεις απασχόλησης φέτος.

 

Σύμφωνα με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, η αύξηση θα ενισχύσει τις δαπάνες και τις προσλήψεις αλλά και συνολικά την ανάπτυξη της χώρας.

Ωστόσο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και τα στελέχη των επιχειρήσεων εμφανίζονται επιφυλακτικοί, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε πρόσθετη ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που αναμένεται να χαθούν, καθώς οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά την άνοδο του κόστους.

Η αύξηση στα 900 ευρώ από 736 το μήνα, τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους και έχει άμεσες επιπτώσεις περίπου στο 8% του ισπανικού εργατικού δυναμικού, ήτοι 1,2 εκατ. εργαζομένων.

Ήδη, τα αποτελέσματά της γίνονται αισθητά στην ισπανική οικονομία, αναγκάζοντας τις εταιρείες να ανταποκριθούν αναλόγως.

Ο Χόρχε Μόντες, ο οποίος «τρέχει» ένα καθαριστήριο στη Μαδρίτη, πρόκειται να αυξήσει τις τιμές του για πρώτη φορά σε μια δεκαετία για να καλύψει τα 164 ευρώ επιπλέον μηνιαίως σε μισθό που θα πληρώσει σε έναν από τους δύο υπαλλήλους του πλήρους απασχόλησης.

«Θα προσπαθήσω να το περάσω στον καταναλωτή», δήλωσε ο κ. Μόντες. «Δεν τολμούσα να το κάνω πριν, επειδή δεν ήθελα να χάσω το μερίδιο αγοράς», σημείωσε.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα