7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Στ. Κυριακίδου: H AstraZeneca δεν τήρησε τις συμφωνίες γι'αυτό η EE κινήθηκε νομικά

Στ. Κυριακίδου: H AstraZeneca δεν τήρησε τις συμφωνίες γι'αυτό η EE κινήθηκε νομικά

«Η AstraZeneca δεν έχει σεβαστεί τις συμφωνίες, γι' αυτό η Κομισιόν κινήθηκε νομικά», τόνισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, το απόγευμα της Τρίτης.

«Θέλουμε να έχουμε τα εμβόλια τα οποία έχουν δεσμευτεί το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει ότι δε θα ασκήσει το δικαίωμα για περισσότερες δόσεις με βάση την παρούσα συμφωνία.

Ενώ σημείωσε για το μέλλον όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.

Παράλληλα, σχολίασε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή ήταν πολύ ξεκάθαρη και ότι στηρίζει την επιστήμη και την επιστημονική θέση του ΕΜΑ για τo εμβόλιο της AstraZeneca σύμφωνα με την οποία τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Σχετικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη προετοιμάζονται για την εφαρμογή του πράσινο ψηφιακού πιστοποιητικού μέχρι τις αρχές Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι σχεδόν το 35% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και όσον φορά στη δεύτερη δόση, είμαστε κοντά στο 14%.