7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Sputnik V: Συμφωνία για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Κίνα

Sputnik V: Συμφωνία για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Κίνα
APimages

Σε συμφωνία για την παραγωγή τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V, κατέληξαν το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η κινεζική εταιρεία Shenzhen Yuanxing Gene-tech, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με το RDIF, η εμπορική παραγωγή του εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο.

Εκπρόσωπος του RDIF δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε είναι η δεύτερη που γίνεται με το Πεκίνο για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου.

Η πρώτη είχε υπογραφεί με την κινεζική εταιρεία Tibet Rhodiola, τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Ρωσία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές παραγωγής του εμβολίου της, υπογράφοντας όλο και περισσότερες συμφωνίες με ξένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Μόνο με την Ινδία έχουν υπογραφεί τις τελευταίες εβδομάδες συμβάσεις με αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή περίπου 700 εκατομμυρίων δόσεων.

Οι χώρες της Δύσης κατηγορούν Μόσχα και Πεκίνο ότι χρησιμοποιούν τα εμβόλιά τους ως εργαλείο για να ασκήσουν γεωπολιτική επιρροή. Ισχυρισμός που απορρίπτεται από τις δύο χώρες.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει εγκριθεί σε 57 χώρες του κόσμου με συνολικό πληθυσμό που υπερβαίνει το 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους.