Spiegel: Παράλληλες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διεξήγαγε η Γερμανία με τη Βρετανία για το Brexit

Spiegel: Παράλληλες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διεξήγαγε η Γερμανία με τη Βρετανία για το Brexit

Η γερμανική κυβέρνηση διεξήγαγε παράλληλες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, γράφει το περιοδικό «Der Spiegel» στο νέο του τεύχος. «Ο Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανέφερε την Τετάρτη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag), ότι η Γερμανία διαπραγματευόταν με τη Βρετανία εδώ και μισό χρόνο για το μέλλον των ευρωβρετανικών σχέσεων, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνεδρίαση», αναφέρει το εν λόγω περιοδικό.

«Ο στόχος των διαπραγματεύσεων ήταν ένα διμερές "μνημόνιο συμφωνίας". Η γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, για τις συνομιλίες» φέρεται να είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν πάντως την έκπληξή τους για τις διαπραγματεύσεις αυτές.

«Είχε συμφωνηθεί εντός της ΕΕ ότι μόνον τότε θα είμαστε δυνατοί εάν μιλάμε με μία φωνή στις διαπραγματεύσεις. Εάν το υπουργείο Εξωτερικών διεξήγαγε παράλληλες συνομιλίες με το Λονδίνο, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις», τόνισε ο φιλελεύθερος (FDP) πολιτικός Τόμας Χάκερ, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Τις διμερείς διαπραγματεύσεις τις θεωρούμε λάθος», δήλωσε και ο αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Μίχαελ Λινκ.

Η βουλευτής των Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράντνερ επέκρινε επίσης τις παράλληλες διαπραγματεύσεις της Γερμανίας με τη Βρετανία τονίζοντας ότι «οι παράλληλες διμερείς συνομιλίες υπονομεύουν την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η δήλωση του Μάας προκάλεσε έκπληξη επειδή ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν ήθελε να διαπραγματευτεί με την ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε πάντως με τη σειρά του σε ανακοίνωση που είχε κάνει ο Μάας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2020 σχετικά με μια γερμανοβρετανική δήλωση.