7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

South China Morning Post: Συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας για συνάντηση των ΥΠΕΞ στην Αλάσκα

South China Morning Post: Συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας για συνάντηση των ΥΠΕΞ στην Αλάσκα

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της εξωτερικής τους πολιτικής σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, η οποία επικαλείται πληροφορίες από το Πεκίνο, το μέρος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την άτυπη διάσκεψη είναι η πολιτεία της Αλάσκα η οποία είναι γεωγραφικά κοντά στην Κίνα.

Η κινεζική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους Γιανγκ Τζίτσι, αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος υπεύθυνο για τις εξωτερικές υποθέσεις, και τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι. Από την άλλη πλευρά θα βρίσκεται σίγουρα ο Άντονι Μπλινκεν, Υπουργός Εξωτερικών και ενδεχομένως ο Κερτ Κάμπελ κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για θέματα Ασίας.

«Η επιλογή τους αντικατοπτρίζει τη σημασία που δίνει το Πεκίνο στην ανοικοδόμηση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον» σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ο οποίος μίλησε πρόσφατα με τον Τζο Μπάιντεν για πρώτη φορά, γνωρίζεται με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου από την εποχή που και οι δυο ήταν αντιπρόεδροι. Έκτοτε οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, με αφορμή ζητήματα όπως αυτό του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν και των Ουιγούρων.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό ποια πλευρά πήρε την πρωτοβουλία για να προτείνει τη συνάντηση των κορυφαίων διπλωμάτων, αφού η Ουάσινγκτον δεν έχει προχωρήσει σε σχετικό σχόλιο. Τον Ιανουάριο η εφημερίδα Wall Street Journal είχε αναφερθεί εκ νέου σε πρόταση του Πεκίνου για μια διάσκεψη επί αμερικανικού εδάφους παρουσία του Γιανγκ Τζίτσι.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Λευκός Οίκος ήταν τότε απρόθυμος στο ενδεχόμενο συνάντησης με Κινέζους αξιωματούχους, προτιμώντας πρώτα να συντονιστεί τους συμμάχους της χώρας σε Ευρώπη και Ασία.