Σουηδία: Θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία εντός του ΝΑΤΟ

Σουηδία: Θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία εντός του ΝΑΤΟ

Η «πλήρους κλίμακας επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας οδήγησε τη Σουηδία στην «αυτόματη» απόφαση να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η πρωθυπουργός Mαγκνταλένα Άντερσον.

«Η κυβέρνησή μου έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ασφάλεια του σουηδικού λαού θα έχει καλύτερη προστασία στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, και αυτό υποστηρίζεται από μια πολύ ευρεία πλειοψηφία στο σουηδικό κοινοβούλιο», είπε σύμφωνα με το CNN ενώ βρισκόταν μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Φινλανδό Πρόεδρο.

Παράλληλα, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα είναι επίσης ισχυρότερο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως μέλη.

«Είμαστε πάροχοι ασφάλειας με εξελιγμένες αμυντικές δυνατότητες. Και είμαστε υπερασπιστές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε μακρά παράδοση εκτεταμένης στρατιωτικής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων όλων των αποστολών. Και αυτή τη στιγμή αυξάνουμε τις αμυντικές μας δαπάνες και θα φτάσουμε το 2% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Η Άντερσον χαρακτήρισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «θεμελιώδους σημασίας», αλλά είπε ότι ανυπομονεί για διάλογο με την Τουρκία σχετικά με τις ανησυχίες της.