8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Σουηδία: Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβίωσε οριακά της πρότασης μομφής

Σουηδία: Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβίωσε οριακά της πρότασης μομφής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον επιβίωσε σήμερα οριακά της πρότασης μομφής, την οποία κατέθεσε εναντίον του η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο της χώρας.

Σε διαφορετική περίπτωση η σκανδιναβική αυτή χώρα θα οδηγούνταν σε μια δεύτερη κυβερνητική κρίση μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο τη στιγμή που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον έχει δηλώσει πως η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας της θα παραιτηθεί, αν καταψηφιστεί ο υπουργός. «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα απέχω της ψηφοφορίας», δήλωσε η Κακαμπαβέχ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση SVT.

Χωρίς την ψήφο της Κακαμπαβέχ, η πρόταση μομφής, που θα τεθεί σε ψηφοφορία αργότερα σήμερα, αναμένεται να υπερψηφιστεί μόνο από 174 μέλη του κοινοβουλίου, ενώ για να ανατραπεί ο υπουργός και ως εκ τούτου η κυβέρνηση απαιτούνται 175 ψήφοι.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η οποία έχει τορπιλίσει τις ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ και για ενίσχυση της ασφάλειάς τους στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πρόσωπα που συνδέονται με οργανώσεις, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Η Κακαμπαβέχ, μια πρώην μαχήτρια των κούρδων ανταρτών Πεσμεργκά, δήλωσε την Παρασκευή στο Ρόιτερς ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση, αν η τελευταία επιβεβαιώσει ότι "στηρίζουμε τους Κούρδους και οι άνθρωποι από αυτές τις οργανώσεις που φθάνουν στην Σουηδία δεν είναι τρομοκράτες".

Η Κακαμπαβέχ είχε στηρίξει τον Νοέμβριο την Άντερσον, όταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας είχε αναγκαστεί προσωρινά να παραιτηθεί έπειτα από μόλις μία ημέρα στην πρωθυπουργία.

Η Άντερσον υποσχέθηκε τότε ότι η Σουηδία θα ενισχύσει τη συνεργασία της με το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τμήμα του PKK. Η Σουηδία ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις ήδη από το 1984.

Η Σουηδία διαφωνεί ότι το PYD ή αρκετές άλλες κουρδικές οργανώσεις ανήκουν στο PKK. Οι Σοσιαλδημοκράτες της Άντερσον τότε είχαν χαρακτηρίσει "απαράδεκτο" οι υποστηρικτές του κόμματος αυτού να θεωρούνται τρομοκράτες.

"Η συμφωνία, η οποία ισχύει από τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, παραμένει σε ισχύ", δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο Τομπίας Μποντίν.

Η Σουηδία πρόκειται να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: Reuters