Κυβερνητική κρίση στη Σουηδία - Δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός

Κυβερνητική κρίση στη Σουηδία - Δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου, η Σουηδία εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης προμηνύεται μια δύσκολη «εξίσωση». Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εάν δεν βρεθεί λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα, η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες. 

Οι εξελίξεις ήδη τρέχουν, πάντως, καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λέφβεν δεν κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η κεντροαριστερή συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και της Αριστεράς, αν και αναδείχτηκε πρώτη, εν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, στη σχετική ψηφοφορία, ο Λέφβεν καταψηφίστηκε από 204 σε σύνολο 349 μελών του κοινοβουλίου -με «δράστες» τους Μετριοπαθείς, το Κέντρο, τους Φιλελεύθερους, τους Χριστιανοδημοκράτες, καθώς και τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες.

«Σήμερα, μετά τις εκλογές, κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε πριν από τις εκλογές», δήλωσε στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία ο Ουλφ Κρίστερσον, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος στην αντιπολίτευση της κεντροδεξιάς συμμαχίας. «Για τη Συμμαχία είναι προφανές ότι η Σουηδία χρειάζεται νέα κυβέρνηση».

Πλέον, ο πρόεδρος της βουλής, Αντρέας Νόρλεν, οφείλει να ζητήσει από ηγέτη άλλου κόμματος (πιθανότατα των Μετριοπαθών) να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ στο μεσοδιάστημα ο Λέφβεν θα ασκεί τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία ότι είναι διατεθειμένος να παραμείνει πρωθυπουργός εάν του ζητηθεί από τον πρόεδρο της βουλής, λέγοντας ότι θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες. «Θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ τη χώρα μας ως πρωθυπουργός. Θέλω να ηγηθώ μιας κυβέρνησης που θα έχει ευρεία υποστήριξη στο σουηδικό κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να πάμε τη χώρα προς τα εμπρός», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Νόρλεν ήταν υποψήφιος των Μετριοπαθών για την θέση του προέδρου της βουλής, ενώ στηρίχθηκε και από τους Σουηδούς Δημοκράτες, καθώς ούτε ο κεντροδεξιός συνασπισμός δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

AP Photo