Σουηδία: Αλλάζει στρατηγική η κυβέρνηση λόγω αύξησης των θανάτων από κορονοϊό

Σουηδία: Αλλάζει στρατηγική η κυβέρνηση λόγω αύξησης των θανάτων από κορονοϊό

Οι νεκροί έφτασαν τους 114 μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στη Σουηδία σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας, η οποία δεν είχε εφαρμόσει μέχρι στιγμής, αυστηρά μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών λόγω του κορονοϊού. 

Οι νεκροί από τη νόσο ανέρχονται σε 591 συνολικά, καθώς η κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις για την στρατηγική της "ανοσίας της αγέλης" την οποία ακολουθούσε. Αντί για υποχρεωτικά μέτρα, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν είχε ζητήσει από τους Σουηδούς να επιδείξουν "κοινωνική υπευθυνότητα". 

Μόλις το περασμένο, Σάββατο, ο Λόφβεν παραδέχτηκε πως, παρότι ο ρυθμός εξάπλωσης είναι πιο αργός απ' ό,τι σε άλλες χώρες, αυτό δεν σημαίνει πως θα χαθούν λιγότερες ζωές. "Θα έχουμε περισσότερους σοβαρά ασθενείς που θα χρειάζονται εντατική φροντίδα και σημαντικά περισσότερους θανάτους" δήλωσε στην εφημερίδα "Dagens Nyheter".

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στη Στοκχόλμη, ένα πρόχειρο νοσοκομείο στήνεται σε κλειστό συνεδριακό κέντρο για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες. Αρχικά θα διαθέτει 140 κρεβάτια, με απώτερο στόχο τα 600. Την ίδια ώρα αυξάνεται η ανησυχία για τους πιο ηλικιωμένους της χώρας, αφού πάνω από το 33% των δήμων της χώρας έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομεία, όπου το προσωπικό εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού. Συνολικά, το ένα τρίτο των γηροκομείων έχει ήδη καταγεγραμμένα περιστατικά κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, πάνω από 2.300 γιατροί, ερευνητές και καθηγητές υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόμπελ, Χένρικ Χέλντι. 

Με φόντο τα παραπάνω, η κυβέρνηση της Σουηδίας προετοιμάζει ένα νέο σχέδιο νόμου που θα της επιτρέψει να πάρει "ακραία μέτρα" για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Ήδη από την Κυριακή, η κρατική τηλεόραση SVT είχε προαναγγείλει ότι μετά την κατακραυγή από κόμματα της αντιπολίτευσης το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που ηγείται της κυβέρνησης θα περάσει σε πιο "σκληρά μέτρα".

Το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί αύριο ή την Τετάρτη η κυβέρνηση θα συμβουλεύεται την Βουλή πριν λάβει οποιαδήποτε νέα μέτρα όπως το κλείσιμο αεροδρομίων, σταθμών, καταστημάτων και εστιατορίων. Ανάμεσα στους πιθανούς περιορισμούς είναι το μικρότερο όριο στις δημόσιες συγκεντρώσεις.