Σουδάν: Τους 90 έφθασαν οι νεκροί από τις διαδηλώσεις

Σουδάν: Τους 90 έφθασαν οι νεκροί από τις διαδηλώσεις

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Σουδάν από το ξέσπασμα, τη 19η Δεκεμβρίου, των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του ανατραπέντα από τον στρατό προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ, γνωστοποίησε χθες Δευτέρα επιτροπή γιατρών που συνδέεται με το κίνημα αμφισβήτησης.

Ο απολογισμός που έδωσε η επιτροπή των γιατρών είναι πολύ υψηλότερος από εκείνον τον αρχών στο Χαρτούμ, οι οποίες δεν μιλούν παρά για 65 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Η επιτροπή, που ανήκει στη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή, αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι ο πρώτος θάνατος είχε καταγραφεί την 20ή Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Ατμπάρα (κεντρικά).

Σε αυτή την πόλη έγιναν οι πρώτες συγκεντρώσεις, αρχικά εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης του Μπασίρ να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού τη 19η Δεκεμβρίου.

Η επιτροπή των γιατρών διαβεβαιώνει πως έκτοτε, κατέγραψε συνολικά 90 περιπτώσεις «μαρτύρων οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας» του καθεστώτος.

Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή ενός διαδηλωτή ο οποίος υπέκυψε την Κυριακή στα τραύματα που υπέστη την προηγουμένη, σε συγκρούσεις με στρατιώτες και παραστρατιωτικούς στη Νιάλα, την πρωτεύουσα του Νότιου Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν.

Η επιτροπή λέει πως έχει καταρτίσει τον κατάλογο των 90 νεκρών με βάση στοιχεία από «αξιόπιστες πηγές»και παρά τους «περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας» και το καθεστώς ευρύτερα, που «καθιστούν δύσκολη την εξασφάλιση πιστοποιητικών θανάτου».

Ο Μπασίρ ανατράπηκε από τον στρατό την 11η Απριλίου, έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες ενός κινήματος αμφισβήτησης χωρίς προηγούμενο στο Σουδάν.

Την 6η Απριλίου, χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να κατασκηνώνουν μπροστά στο κτίριο του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στο Χαρτούμ, για να απαιτήσουν από τους στρατιωτικούς να υποστηρίξουν το κίνημα αμφισβήτησης.

Μετά την ανατροπή του Μπασίρ, την εξουσία στη χώρα της Αφρικής ασκεί το λεγόμενο Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο, αλλά η καθιστική διαμαρτυρία συνεχίζεται, με τους διαδηλωτές να απαιτούν πλέον από τις ένοπλες δυνάμεις να την παραδώσει σε πολιτική υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ