Σουδάν: Ο υπουργός Άμυνας επικεφαλής του μεταβατικού συμβουλίου

Σουδάν: Ο υπουργός Άμυνας επικεφαλής του μεταβατικού συμβουλίου

Ο Σουδανός υπουργός Άμυνας Άουαντ Άχμεντ Μπεναούφ ορκίστηκε πρόεδρος του νέου στρατιωτικού μεταβατικού συμβουλίου που ανέλαβε την εξουσία στην χώρα έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον επί 30 χρόνια πρόεδρο της χώρας Όμαρ αλ Μπασίρ, μετέδωσε η σουδανική κρατική τηλεόραση.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Καμάλ Αμπντέλ Μαρούφ ορίστηκε αντιπρόεδρος του συμβουλίου, το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα διοικήσει τη χώρα σε μια μεταβατική περίοδο δύο ετών.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Χαρτούμ μπροστά από το αρχηγείο ενόπλων δυνάμεων, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 23:00 που επιβλήθηκε από σήμερα από τον στρατό.

"Ειρήνη, δικαιοσύνη, ελευθερία" φώναζαν οι διαδηλωτές συνεχίζοντας για έκτη συνεχή μέρα την καθιστική τους διαμαρτυρία.

Διεθνής Αμνηστία: Προτροπή στον Ελ Μπασίρ να παραδοθεί στο ΔΠΔ

Ο Όμαρ ελ Μπασίρ πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έκρινε η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία χθες Πέμπτη, μερικές ώρες μετά την ανατροπή του προέδρου του Σουδάν με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Μπασίρ «καταζητείται για ορισμένες από τις πιο ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γενιάς μας και πρέπει να λογοδοτήσει επιτέλους για τις πράξεις του», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Αμνηστίας, ο Κούμι Νάιντου, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ.

«Οι αρχές του Σουδάν πρέπει τώρα να παραδώσουν τον Όμαρ ελ Μπασίρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε τα θύματα των ακατονόμαστων εγκλημάτων του να δει να αποδίδεται δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP