8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Σομαλία: Δώδεκα νεκροί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μονάδες του στρατού

Σομαλία: Δώδεκα νεκροί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μονάδες του στρατού
φωτογραφία αρχείου
AP newsroom

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε εχθροπραξίες ανάμεσα σε μονάδες του στρατού στην πόλη Μποσάσο της Σομαλίας, όπου βρίσκεται σημαντικό λιμάνι της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Δεκάδες άλλοι διακομίστηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Αλί Χάσι, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην πόλη.

Κάτοικοι ανέφεραν πως εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς μαίνονταν εχθροπραξίες από συνοικία σε συνοικία.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ο Μοχάμεντ Ντιγιάνο, διοικητής μονάδας ειδικευμένης σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχει εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ, αρνήθηκε να υπακούσει στην διαταγή του προέδρου της βορειοδυτικής πολιτείας Πούντλαντ να εγκαταλείψει τη θέση.

Η κυβέρνηση αντέδρασε στέλνοντας εκατοντάδες στρατιωτικούς για να αφοπλίσουν τη μονάδα και να απαλλάξουν τον διοικητή της από τα καθήκοντά του.

Ανάμεσα στα θύματα είναι και άμαχοι, σύμφωνα με πηγή στο νοσοκομείο της Μποσάσο.

Η Σομαλία, στο Κέρας της Αφρικής, μαστίζεται για δεκαετίες από ένοπλη σύρραξη, με την τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ («νεολαία» στα αραβικά), η οποία ελέγχει αχανείς εκτάσεις στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας να πρωτοστατεί, εξαπολύοντας συχνά αιματηρές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών καθώς και πολιτικών στόχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ