Σομαλία: 8 μαχητές της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ

Σομαλία: 8 μαχητές της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ

Αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Σομαλία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ μέλη της οργάνωσης Σεμπάμπ, ανακοίνωσε το Σάββατο το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).

Η επιδρομή είχε σκοπό να «περιοριστεί η ελευθερία κίνησης» της Σεμπάμπ και να «αυξηθεί η πίεση που ασκείται» στο δίκτυο επιρροής «των τρομοκρατών», κατά την ανακοίνωση. Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, που έγινε στην Γκαντάρσε, νοτιοδυτικά της σομαλικής πρωτεύουσας Μογκαντίσου, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Ο αεροπορικός βομβαρδισμός, που σύμφωνα με την USAFRICOM έγινε σε συντονισμό με τις σομαλικές αρχές, ακολουθεί μια σειρά παρόμοιων.

Η Σεμπάμπ -- η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα -- επιδιώκει να ανατρέψει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλλει τη δική της, ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη χώρα.

Πριν από έναν χρόνο, βομβιστική επίθεση στη Μογκαντίσου στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους. Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη στη Σεμπάμπ.

Οι ΗΠΑ ενέτειναν φέτος την εμπλοκή τους στον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης αυτής, στο πλευρό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται επίσης από 20.000 στελέχη της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, της AMISOM, που είναι παρούσα σε αυτό το κράτος στο Κέρας της Αφρικής από το 2007.

Εξάλλου η AMISOM διέψευσε το Σάββατο ότι τα μέλη της συμμετείχαν στην επιχείρηση για τη σύλληψη ενός πρώην ηγετικού στελέχους της Σεμπάμπ που έχει εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα και είναι υποψήφιος κυβερνήτης στην Μπαϊντόα, στον νότο.

Η σύλληψη του Μουχτάρ Ρούμπου προκάλεσε διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια στα οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας τοπικός βουλευτής.

Η AMISOM διέψευσε πως συμμετείχε στη σύλληψη, μετά τις καταγγελίες του Ρούμπου ότι αιθίοπες στρατιωτικοί τον ξυλοκόπησαν πριν να τον συλλάβουν και να τον μεταγάγουν στη Μογκαντίσου.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής Μοχάμεντ Μουρσάλ Αμπντιραχμάν ζήτησε να απελευθερωθεί ο Ρούμπου και να αναβληθούν οι εκλογές στην επαρχία.

Το άλλοτε στέλεχος της Σεμπάμπ και εκπρόσωπος της οργάνωσης αποκήρυξε δημόσια τη βία και αναγνώρισε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2017.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε ότι ο Ρούμπου συνελήφθη την Πέμπτη, κατηγορώντας τον ότι πήγε ξανά ισλαμιστές μαχητές και όπλα στη Νοτιοδυτική Επαρχία, όπου προσπαθεί να εκλεγεί ο πολιτικός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ