Sky News: Έξοδο χωρίς συμφωνία «βλέπει» ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

Sky News: Έξοδο χωρίς συμφωνία «βλέπει» ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

Ο Άντριου Μπέιλι διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας φέρεται να ζήτησε από τα ιδρύματα της χώρας να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δίκτυο Sky News στο χρηματοπιστωτικό κέντρο Citi, ο Μπέιλι ζήτησε να προχωρήσουν οι επικεφαλής των τραπεζών με γοργούς ρυθμούς τις προετοιμασίες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε μαζί τους. 

Κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την μελλοντική μεταξύ τους σχέση, οι δύο πλευρές συμφωνήσαν για μια ακόμα φορά ότι διαφωνούν.

Οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του έτους. Κατά την διάρκεια αυτής, συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες καλούνται θεωρητικά να αποφασίσουν μέχρι τον Ιούνιο εάν αυτή η μεταβατική περίοδος θα παραταθεί, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συνομιλίες, ή όχι.

Ωστόσο, το Λονδίνο απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα της παράτασης, την στιγμή που ο κορονοϊός έχει σημαντικά διαταράξει το πρόγραμμα των συνομιλιών, καθώς και την μορφή τους, αφού διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι εάν δεν υπάρξει ένα ευρύτερο σχεδιάγραμμα για πρόοδο σε μία συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και να ξεκινήσει την προετοιμασία για ένα Brexit υπό τους όρους του ΠΟΕ, το 2021.