Αυστραλός πρωθυπουργός: Το στεγαστικό κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία

Αυστραλός πρωθυπουργός: Το στεγαστικό κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον υπερασπίστηκε σήμερα την προεκλογική εξαγγελία του που επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να αγοράσουν πρώτη κατοικία να χρησιμοποιήσουν μέρος των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων τους για την αγορά σπιτιού, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης των νεώτερων σε ηλικία ψηφοφόρων, καθώς η προεκλογική εκστρατεία του εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα της.

Καθώς πλησιάζει η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών το Σάββατο, με τον Μόρισον να βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, το στεγαστικό έγινε κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία του Αυστραλού πρωθυπουργού ο οποίος δέχεται κριτική ότι η απόφασή του αυτή θα αυξήσει τις τιμές και θα βγάλει περισσότερους ανθρώπους εκτός της αγοράς ακινήτων.

“Είναι τα χρήματά σας, τα κερδίσατε και τα αποταμιεύσατε για τη συνταξιοδότησή σας,” δήλωσε σήμερα ο Μόρισον στον τηλεοπτικό σταθμό Channel Seven.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δε βλέπει τις τιμές των σπιτιών να αυξάνονται από την πολιτική αυτή.

Η προκαταβολή περισσότερων χρημάτων για την αγορά μιας κατοικίας θα μείωνε το ύψος των στεγαστικών δανείων “προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση σε όσους αγοράζουν σπίτι για πρώτη φορά,” εκτίμησε ο Μόρισον.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Μόρισον, οι αγοραστές πρώτης κατοικίας θα μπορούν να καταφεύγουν στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους για ποσό έως 50.000 δολάρια Αυστραλίας (33.398 ευρώ) προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως προκαταβολή για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Τα φθηνά δάνεια τροφοδότησαν την έκρηξη στην αγορά νέων σπιτιών την προηγούμενη χρονιά και οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 22,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 1989, με την αξία των 10,8 εκατομμυρίων σπιτιών στην Αυστραλία να αυξάνεται κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,33 τρισεκατομμύριο ευρώ) σε 9,9 τρισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (6,57 τρισεκατομμύρια ευρώ).

Η αύξηση του κόστους ζωής, αναδείχθηκε ως το πιο σημαντικό ζήτημα από τους ψηφοφόρους σε μερικές δημοσκοπήσεις, ασκώντας πίεση στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μόρισον, που διαθέτει πλειοψηφία μιας έδρας στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ χαρακτήρισε την παραπάνω πολιτική ως “μία πράξη απόγνωσης μιας ετοιμοθάνατης κυβέρνησης.”

“Το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί αύξηση των τιμών. Αυτό είναι σαν να πετάς κηροζίνη σε μία φωτιά από ξύλα,” δήλωσε ο Τζέισον Κλέιρ σκιώδης υπουργός Στέγασης στην τηλεόραση ABC.