Σκόπια: Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη ψηφοφορία

Σκόπια: Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη ψηφοφορία

Σήμερα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, με τον Ζόραν Ζάεφ να ελπίζει ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει την αυξημένη πλειοψηφία των 80 βουλευτών (επί συνόλου 120) που απαιτείται.  

Ωστόσο πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που πλέον δεν δείχνει να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ειδικά μετά την απόφαση προχθές της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευση, VMRO-DPMNE, να αποχωρήσει από την περαιτέρω συζήτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλίου, διαμηνύοντας παράλληλα ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση, χωρίς καμία διαρροή, για καταψήφιση της συμφωνίας και των αλλαγών που αυτή συνεπάγεται.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο MIA σήμερα, περίπου δέκα βουλευτές της κυβερνώσας παράτασης αναμένεται να ανέβουν στο βήμα της βουλής των Σκοπίων. Εάν τελικά πραγματοποιηθεί σήμερα η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, η βουλή των Σκοπίων πρέπει να προχωρήσει σε ψηφοφορία της πρότασης, ωστόσο σύμφωνα με το ΜΙΑ απομένει να αποφασιστεί εάν οι βουλευτές θα ψηφίσουν αμέσως μετά τη συζήτηση ή αν η ψηφοφορία θα μετατεθεί για άλλη ημέρα. 

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, επιχειρώντας ο Ζ. Ζάεφ να εξαντλήσει τις όποιες ελπίδες έχει, η ψηφοφορία δεν αποκλείεται να είναι μυστική, στην προσπάθεια να βρεθούν κάποιοι βουλευτές οι οποίοι θα υπερψηφίσουν και δεν θα κινδυνεύουν να διαπομπευθούν δημοσίως.

Όλες πάντως οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η χώρα οδηγείται προς πρόωρες εκλογές, όπως έχει δεσμευτεί ο Ζάεφ σε περίπτωση μη έγκρισης της πρότασής του.

Ζ. Ζάεφ: Ο Τσίπρας με διαβεβαίωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στη συμφωνία των Πρεσπών

Σημειώνεται ότι χθες, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς και για την προσήλωσή του στα συμφωνηθέντα, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα παραμένουμε από κοινού απόλυτα προσηλωμένοι στην προοπτική των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα, όπου θα οικοδομηθεί φιλία, θα αναβαθμιστεί η συνεργασία, θα συνεισφέρουμε στην βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης των χωρών μας, οι πολίτες θα είναι πιο ευτυχισμένοι και, ασφαλώς, (θα συνεισφέρουμε) στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, των νέων επενδύσεων και στην βελτίωση του οικονομικού επιπέδου των πολιτών της Μακεδονίας και της Ελλάδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαι ευτυχής για την απόλυτη προσήλωση της Ελλάδας σε αυτή την Συμφωνία. Μπορώ να επιβεβαιώσω και την δική μας απόλυτη προσήλωση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) το Κοινοβούλιο θα αντλήσει δυνάμεις, ότι οι βουλευτές θα επιδείξουν τόλμη και θάρρος, διότι είναι πρωτίστως εκπρόσωποι των πολιτών και μετά των πολιτικών κομμάτων, και ενώπιον της ιστορικής ευθύνης που ορθώνεται μπροστά τους».