Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, 16:43

-A +A

Σκόπια: Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα για τις πρόωρες εκλογές

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, 16:43
Σκόπια: Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα για τις πρόωρες εκλογές
-A +A

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ευρωπαϊκή. Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι με θέμα το χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Ήδη από χθες, μετά την είδηση της απόρριψης από την Ε.Ε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι «μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει, πλέον, το μέλλον της χώρας», υπογράμμισε πως «είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ» και παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του, για να προχωρήσει εν συνεχεία στην ανακοίνωση ότι προσφεύγει στις κάλπες.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο που θα γίνουν εκλογές, με τις πληροφορίες να τοποθετούν τις πρόωρες κάλπες τον προσεχή Μάρτιο.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την προκήρυξη εκλογών χωρίς να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση όπως προβλέπει το Σύνταγμα. «Πρέπει να το σεβαστούμε (το Σύνταγμα) και αμέσως να τους καλέσουμε και να σχηματίσουμε μια προσωρινή κυβέρνηση, να εκλέξει προσωρινό πρωθυπουργό και να προχωρήσουμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές», επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί και ο σχηματισμός υπηρεσιακής οικουμενικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη Βόρεια Μακεδονία σε εκλογές. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με με το σύνταγμα της γειτονικής χώρας πρέπει να υπάρξει περιθώριο 100 ημερών από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την διεξαγωγή τους.

Σύμφωνα με μετάδοση της ΕΡΤ από τα Σκόπια, ερωτηθείς ο Ζάεφ σχετικά πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα διεξαχθούν, λέγοντας ότι για το θέμα αυτό πρέπει πρώτα να υπάρξουν διαβουλεύσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα