Σύγκρουση Νετανιάχου-Ερντογάν, με φόντο την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

Σύγκρουση Νετανιάχου-Ερντογάν, με φόντο την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

Νέος γύρος σκληρής αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο φόντο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Πρακτικά, οι ηγέτες της Τουρκίας και του Ισραήλ δίνουν συνέχεια στον ανταγωνισμό που εδώ και χρόνια έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες και τις συμμαχίες που έχουν συγκροτήσει, για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς η αμερικανική παρουσία περιορίζετα, οι ανακατατάξεις συνεχίζονται και το ενεργειακό μπρα-ντρε-φερ κλιμακώνεται.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξαπέλυσε το Σάββατο επίθεση κατά του Τούρκου Προέδρου μέσω Twitter, με αναφορά και στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για «κατακτητή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, του οποίου ο στρατός σφαγιάζει γυναίκες και παιδιά σε κουρδικά χωριά». Ο Νετανιάχου θέλησε με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει στις αναφορές του Ερντογάν ότι «οι Εβραίοι στο Ισραήλ κλοτσούν τους ανθρώπους στο έδαφος, στην πραγματικότητα οι Εβραίοι κλοτσούν όχι μόνο άνδρες αλλά και γυναίκες,  ακόμη και τα παιδιά».

Ειδικότερα, στην ανάρτηση του ο Νετανιάχου έγραψε: «Ο Ερντογάν ο κατακτητής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, του οποίου ο στρατός σφαγιάζει γυναίκες και παιδιά σε κουρδικά χωριά, μέσα και έξω από την Τουρκία, δεν πρέπει να νουθετεί το Ισραήλ». 

Η ανάρτηση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Ερντογάν ο οποίος, αφού κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μαζικές δολοφονίες και καταστροφές», δήλωσε: «Ο Ερντογάν είναι η φωνή των καταπιεσμένων, ενώ εσύ είσαι ο εκφραστής των καταπιεστών. Διαπράττετε κρατική τρομοκρατία». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν, μιλώντας χθες  σε συνέδριο νεολαίας του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε στο πλήθος που τον καλούσε «Αρχηγέ, πήγαινε μας στην Ιερουσαλήμ»: «Σύντομα, με το θέλημα του Θεού». 

Το πρωί της Κυριακής το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ο οποίος ανέφερε: «Ο Νετανιάχου, κατηγορούμενος για απάτη στη χώρα του, προσπαθεί να χειραγωγήσει τη διεθνή κοινότητα».