Σκληρές συγκρούσεις «κίτρινων γιλέκων» και αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι

Σκληρές συγκρούσεις «κίτρινων γιλέκων» και αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι

Με σκληρές συγκρούσεις, χρήση δακρυγόνων, οδοφράγματα από καμένους κάδους και καταστροφή οχημάτων και μοτοσυκλετών, που πυρπολήθηκαν, σημαδεύτηκε το 23ο Σάββατο των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τις χορηγίες στη Νότρ Νταμ με συνθήματα όπως: «Όλα για τη Νοτρ Νταμ, τίποτα για τους άθλιους», «Εκατομμύρια για τη Νοτρ Νταμ, τι γίνεται για εμάς, τους φτωχούς;»

 

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων δεκάδες διαδηλωτές που φορούσαν μαύρες κουκούλες πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών και ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε μοτοσικλέτες στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το Reuters.

Η αστυνομία αντέδρασε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Μερικοί αστυνομικοί περπάτησαν προς τους διαδηλωτές για να ελέγξουν το πλήθος και να το κατευθύνουν προς την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ όπου είχαν την άδεια να διαδηλώσουν.

Η κυβέρνηση είχε κινητοποιήσει 60.000 αστυνομικούς, οι οποίοι μέχρι το μεσημέρι είχαν πραγματοποιήσει 189 συλλήψεις και 11.062 προληπτικούς ελέγχους, ενώ 122 άτομα επίσης τέθηκαν υπό κράτηση. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, μία ομάδα περίπου 200 ατόμων επιχείρησε να διαδηλώσει μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, όμως οι αρχές ασφαλείας τους εμπόδισαν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών συνολικά διαδηλώνουν 9.600 άτομα εκ των οποίων 6.700 στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές να μην πλησιάσουν στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, μετά την καταστροφή πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας. 

Πολλοί διαδηλωτές έκαναν σαφείς αναφορές στην καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων που προκάλεσε ένα ξεχείλισμα εθνικής συγκίνησης και ώθησε πλούσιες οικογένειες και μεγάλες επιχειρήσεις να αναλάβουν δεσμεύσεις για δωρεές που φθάνουν περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την αποκατάστασή της.

«Εκατομμύρια για τη Νοτρ Νταμ, τι γίνεται για εμάς, τους φτωχούς;» ήταν η φράση στην μπλούζα ενός διαδηλωτή. «Όλα για τη Νοτρ Νταμ, τίποτα για τους άθλιους», ήταν μια άλλη φράση που παρέπεμπε στο γνωστό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό.

Από την Παρασκευή ο υπουργός εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ δραματοποίησε την κατάσταση, προειδοποιώντας ότι αναμένεται κάθοδος ταραχοποιών και κουκουλοφόρων του μαύρου μπλοκ στην πρωτεύουσα. «Εμείς από μέρες σας προειδοποιήσαμε για το σημερινό ραντεβού, δική σας ευθύνη είναι να εμποδίσετε τις ταραχές» ανταπάντησαν γνωστές προσωπικότητες των Κίτρινων Γιλέκων.

Τελικά, μόνο δύο μεγάλες πορείες έχουν εγκριθεί για το Παρίσι, ενώ παραμένει η απαγόρευση για τα Ηλύσια Πεδία, αλλά και για τη νήσο Cite, όπου βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων. Οι προληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί στις εισόδους της πρωτεύουσας και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.