Σκληραίνουν τη στάση τους Πολωνία και Ουγγαρία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σκληραίνουν τη στάση τους Πολωνία και Ουγγαρία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και ο Ματέους Μοραβιέτσκι πρωθυπουργός της Πολωνίας, κάλεσαν τις Βρυξέλλες να διαχωρίσουν το ζήτημα της σύνδεσης του κράτους δικαίου με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ. 

Οι δύο πρωθυπουργοί εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία υποστήριξαν ότι ο προτεινόμενος νέος μηχανισμός θα έχει ως αποτέλεσμα την "υποβάθμιση του κράτους δικαίου εντός της ένωσης σε μέσο πολιτικής πίεσης".

"Πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει, λόγω της αυθαιρεσίας του στον κατακερματισμό της ΕΕ, και ίσως ακόμη και στη διάλυση της", αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

«Αυτός ο μηχανισμός είναι ένας αυθαίρετα ερμηνευμένος κανονισμός που σχετίζεται με το λεγόμενο κράτος δικαίου. Αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας κανονισμός που υποτίθεται ότι αναφέρεται στον προϋπολογισμό, αλλά ο οποίος με αυτό το πρόσχημα αναφέρεται σε άλλα θέματα".

"Η Ουγγαρία δεν θα αντιμετωπίσει καμία οικονομική απώλεια αν δεν κυρωθεί το ταμείο ανάκαμψης", δήλωσε ο Όρμπαν. "Αυτό αφορά κράτη μέλη όπου το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 100 τοις εκατό", πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία άσκησε βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021/27 και στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορονοϊό, επειδή θα την ανάγκαζαν να υποχωρήσει στο θέμα της μετανάστευσης, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία, μαζί με την Πολωνία, άσκησαν βέτο τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο σχέδιο ανάκαμψης, επειδή ο νόμος για τον προϋπολογισμό περιείχε μια ρήτρα που εξαρτά την πρόσβαση στα κεφάλαια από την τήρηση του κράτους δικαίου.