Σκηνικό έντασης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας με υποστηρικτές του Γκουαϊδό

Σκηνικό έντασης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας με υποστηρικτές του Γκουαϊδό

Σκηνικό έντασης έχει δημιουργηθεί στην Μπραζίλια ανάμεσα σε οπαδούς του του Χουάν Γκουαϊδό και τους υπαλλήλους της πρεσβείας της Βενεζουέλας για τον έλεγχο του κτιρίου, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) που διεξάγεται στην στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Συγκεκριμένα εκπρόσωποι του Χουάν Γκουαιδό έφτασαν τα ξημερώματα στον χώρο της πρεσβείας ζητώντας να τους παραδοθεί ο έλεγχος, όμως ο Βενεζουελάνος διπλωματικός εκπρόσωπος του καθεστώτος Μαδούρο φέρεται να αντιστάθηκε, έχοντας στο πλευρό του οπαδούς του κόμματος PT του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ιγκνάσιο Ντα Σιλβα Λούλα. 

Σε ανακοίνωση της η Τερέζα Μαρία Μπελάντρια, εκπρόσωπος του προέδρου της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας ο οποίος έχει αναλάβει μεταβατικά την προεδρία της χώρας,  διαβεβαίωσε πως μέλη του προσωπικού στους κόλπους της πρεσβείας παρέδωσαν «οικειοθελώς τη διπλωματική αποστολή στην αντιπροσωπεία που είναι νόμιμα διαπιστευμένη στη Βραζιλία». «Καλούμε όλους τους διαπιστευμένους αξιωματούχους της πρεσβείας και στα επτά προξενεία της Βενεζουέλας (στη Βραζιλία) να λάβουν την ίδια απόφαση», πρόσθεσε η Μπελάντρια. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Τόμας Σίλβα ένας από τους εκπρόσωπους του Γκουαιδό στη Βραζιλία.

Ο Φρέντι Μεργκότε, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας που παρέμεινε πιστός στον πρόεδρο Μαδούρο, αφηγήθηκε από την πλευρά του, σ'' ένα βίντεο που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορέιο από το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του πρώην προέδρου Λούλα, πως «ξένα προς την πρεσβεία πρόσωπα μπήκαν σ'' αυτήν και παραβιάζουν το έδαφος της Βενεζουέλας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χορχε Αρεάσα, δήλωσε ότι «οι οπαδοί του Γκουαιδό εισέβαλαν δια της βίας» και κάλεσε από  το Twitter τη Βραζιλία να σεβαστεί τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Στους κόλπους των BRICS επικρατούν διαφωνίες σχετικά με τη Βενεζουέλα. Η Βραζιλία είναι η μοναδική χώρα στην άτυπη αυτή ένωση κρατών που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Χουάν Γκουαϊδό, ενώ η Κίνα, όπως και η Ρωσία, υποστηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο.