Σκέψεις για απελευθέρωση των ταξιδιών μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους
Βρετανία

Σκέψεις για απελευθέρωση των ταξιδιών μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους

Η βρετανική κυβέρνηση εργάζεται για τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους ώστε να τους επιτραπεί να απολαύσουν καλοκαιρινές διακοπές στις παραλίες της Ευρώπης, αλλά τα σχέδια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάτ Χάνκοκ.

Ο Χάνκοκ είπε στο Sky News ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να επιτρέψει στους Βρετανούς πολίτες να κάνουν οικογενειακές διακοπές, αλλά μόνο υπό συνθήκες ασφάλειας. «Δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ανακτήσουν πλήρως ελευθερία κινήσεων» δήλωσε ο Χάνκοκ.

Ερωτηθείς εάν οι εμβολιασμένοι θα έχουν αυτές τις ελευθερίες μέχρι τον Αύγουστο ώστε να μην χαθούν οι καλοκαιρινές διακοπές, ο Χάνκοκ είπε  «Όταν είμαι σε θέση να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, τότε θα το κάνω».

Επί του παρόντος, οι Βρετανοί πολίτες ουσιαστικά δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν στις περισσότερες χώρες - συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση - καθώς οι κανόνες καραντίνας και δοκιμών είναι αυστηροί.

«Σε ό,τι αφορά το ταξίδι θα το εξετάσουμε, αλλά θέλω να τονίσω πως θα είναι, όπως και αν γίνει, μια δύσκολη χρονιά για ταξίδια, θα υπάρξει ταλαιπωρία, καθυστερήσεις και πολύ φοβάμαι πως η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ασφάλεια της χώρας και η αναχαίτιση του ιού», σημείωσε από την πλευρά του χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα, που βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορπνοϊού, είναι αποφασισμένες να αποφύγουν ένα ακόμη χαμένο καλοκαίρι λόγω της Covid-19. Αλλά με τους αυστηρούς βρετανικούς κανονισμούς καραντίνας να εξακολουθούν να ισχύουν, φαίνεται απίθανο να το πετύχουν.

Με τον Ιούλιο προ των πυλών, η αεροπορική εταιρεία Ryanair και ο όμιλος MAG (Manchester Airports Group), που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Μάντσεστερ και Στάνστεντ του Λονδίνου, κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη αγωγή κατά της βρετανικής κυβέρνησης απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια για τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στα διεθνή ταξίδια.