Σήμερα το «μεγάλο παζάρι» Τραμπ - Κιμ με φόντο...τα πυρηνικά

Σήμερα το «μεγάλο παζάρι» Τραμπ - Κιμ με φόντο...τα πυρηνικά

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η χθεσινή μέρα μπορεί να θεωρηθεί κάτι σαν πρόγευμα της σημερινής δεύτερης και κρισιμότερης μέρας της Συνόδου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας στο Ανόι του Βιετνάμ.

Χθες, άλλωστε οι δυο ηγέτες Κιμ Γιόνγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ που στο παρελθόν είχαν ανταλλάξει απειλές και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς είχαν μόνο φιλοφρονήσεις ο ένας για τον άλλο. Από τη μια πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την «πολύ καλή μεταξύ τους σχέση», εκφράζοντας την -αναμενόμενη- αισιοδοξία του για την επιτυχημένη συνάντησή τους, ίσως «ακόμη καλύτερη» και από την πρώτη, πέρυσι τον Ιούνιο, στη Σιγκαπούρη, ενώ ο Κιμ Κιμ χαρακτήρισε τη δεύτερη σύνοδο αποτέλεσμα της «θαρραλέας πολιτικής απόφασης του Αμερικανού προέδρου» .

Εννέα μήνες όμως μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, η πίεση όπως εκτιμούν αναλυτές βρίσκεται στην πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει δημιουργήσει «μεγάλες προσδοκίες» στο ζήτημα αυτό.

Μια «αναίμακτη» παραχώρηση που μπορούν να κάνουν και οι δυο πλευρές είναι να συμφωνήσουν σε μια ειρηνευτική διακήρυξη, αφού όσο και αν φαντάζει απίθανο Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ βρίσκονται θεωρητικά ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση λόγω του γεγονότος ότι ο Κορεατικός πόλεμος του 1950-53 τελείωσε με σύμφωνο ανακωχής και όχι ειρήνης. Από τον Κορεατικό πόλεμο προκύπτει και η απαίτηση, εν πολλοίς συμβολική, των Αμερικανών για επιστροφή των περίπου 55 σορών στρατιωτών που βρίσκονται θαμμένοι εκεί.

Αν μη τι άλλο, αυτό στο οποίο βασίζουν τις ελπίδες τους οι ΗΠΑ σε αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων είναι ένας πιο καθαρός οδικός χάρτης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, αφού το ακανθώδες θέμα παραμένει αυτό της «πλήρους, επαληθεύσιμης και αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης», διαδικασία την οποία άφησε χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η Σύνοδος της Σιγκαπούρης. Στο ίδιο μήκος κύματος, απαίτηση της Ουάσινγκτον αποτελεί το «λουκέτο» στον πυρηνικό αντιδραστήρα Γιονγκμπιόν κάτι που δεν σημαίνει αυτομάτως το τέλος του πυρηνικού της προγράμματος, όπως αναφέρουν ειδικοί. 

Από την πλευρά του, ο Κιμ επιθυμεί τη χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον, τη μείωση του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στη Νότια Κορέα, που αριθμεί αυτή τη στιγμή περίπου 23.000 άτομα, ενώ μύχιος πόθος του, σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, είναι να μην παραδώσει ποτέ τα πυρηνικά. Την εν λόγω άποψη άλλωστε υποστηρίζει σθεναρά ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Με φόντο τα παραπάνω, το διπλωματικό παζάρι πίσω από τις κλειστές πόρτες αναμένεται να φουντώσει με τον Τραμπ να να έχει ως «άσσο στο μανίκι» τις δρακόντειες κυρώσεις και τον Κιμ να παίζει, όπως πάντα το «παιχνίδι με τον χρόνο». 

Σε κάθε περίπτωση το θέμα «Βόρεια Κορέα» για το οποίο ο Τραμπ έγραφε στις 13 Ιουνίου πέρσι στο Twitter «ότι δεν υπάρχει πια πυρηνική απειλή», αναμένεται να μας απασχολήσει και άλλο αφού όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο «σε ορισμένα ζητήματα έχει συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος και σε άλλα μικρότερη...και ίσως χρειαστεί μία ακόμη Σύνοδος». 

AP Photo