Σήμα κινδύνου από ΠΟΥ - Στενεύουν τα περιθώρια για περιορισμό του
Κορονοϊός

Σήμα κινδύνου από ΠΟΥ - Στενεύουν τα περιθώρια για περιορισμό του

Καμπανάκι κινδύνου σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κορονοϊό, με αφορμή τη νέα επαρχία της Κίνας, Σανγκντόνγκ, όπου εμφανίστηκαν νέα κρούσματα της ασθένειας, την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Ν. Κορέα, τα 18 νέα κρούσματα της νόσου στο Ιράν και την παρουσία κρούσματος στο Λίβανο, το οποίο συνδέεται με τα κρούσματα του Ιράν.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους κάλεσε για μια ακόμη φορά τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση και να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού της νόσου, για την αποφυγή πιθανής πανδημίας, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα στο Ιράν δίνουν σοβαρή τροπή στην υπόθεση, γιατί δεν είναι σαφής η επιδημιολογική σύνδεση των περιστατικών αυτών, οπότε δεν γνωρίζουμε πώς οι συγκεκριμένοι ασθενείς ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Ν. Κορέα είναι επίσης ανησυχητική και ότι οι αρχές της χώρας είναι έτοιμες να λάβουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Οι ειδικοί του Οργανισμού επεσήμαναν πως αν και ο ιός δείχνει ακόμη σημάδια σταθερότητας και δεν έχει υποστεί μετάλλαξη, εντούτοις δεν γνωρίζουμε ακόμη αν πρόκειται για μια υποβόσκουσα σιωπηλή μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα την οποία δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί ή πρόκειται για ένα γεγονός υπερταχείας μετάδοσης του ιού, που θα έπρεπε να μας οδηγήσει διεθνώς σε ένα νέο επίπεδο ενεργοποίησης.

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι ώρας είναι ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσει η νοσοκομειακή υποστήριξη των περιστατικών από την αρχή των συμπτωμάτων, όταν αυτά είναι ακόμη ήπια, τότε τόσο καλύτερη είναι η έκβαση και η θεραπεία των ασθενών.

Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, παρέχοντας ταυτόχρονα υποστήριξη σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας, αλλά και διασφαλίζοντας την επάρκεια υλικών προστασίας για τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, μετά και τις διαβεβαιώσεις 14 παρασκευαστριών εταιριών, διεθνώς.

Ο δρ Γκεμπρεγιέσους κάλεσε τα κράτη ξεχωριστά, να λάβουν μέτρα και να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση του Οργανισμού για να μπορέσει να εφαρμοστεί η στρατηγική υποστήριξης και περιορισμού της νόσου, ενόσω η ευκαιρία είναι ακόμη υπαρκτή, παρότι τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν. Και σημείωσε ότι όπως φαίνεται τα κράτη - μέλη δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το επείγον της κατάστασης, παρότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί εδώ και τρεις εβδομάδες.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας, σήμερα συγκαλείται σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης και του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, ενώ παράλληλα, η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η οποία βρίσκεται στο Πεκίνο, το Σιτσουάν και τη Γουανγκντόγκ, θα επισκεφτεί τη Βουχάν για αξιολόγηση της κατάστασης.

Στο μεταξύ η Κίνα άλλαξε και πάλι τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων, καθώς ανέκτησε την επάρκεια διαγνωστικών τεστ, με αποτέλεσμα τα κλινικά καταγραφόμενα κρούσματα να θεωρούνται πλέον ύποπτα και να δηλώνονται ως θετικά, μόνο μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί του ΠΟΥ επισημαίνουν ότι σημασία έχει να υπάρξει ερμηνεία των αριθμών, ως προς τη μετάδοση του ιού, τη σοβαρότητα της νόσησης, αλλά και τον τρόπο προσβολής όταν εμφανίζονται κρούσματα εκτός Κίνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται ο Οργανισμός να ανεβάσει το επίπεδο του συναγερμού στα επίπεδα μιας πανδημίας.