Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Νικολάς Μαδούρο

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Νικολάς Μαδούρο

Μπορεί η Ρωσία, η Κίνα και δύο ακόμη χώρες (η Νότια Αφρική και η Ισημερινή Γουινέα) να μπλόκαραν ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όμως ο κλοιός γύρω από τον Νικολάς Μαδούρο σφίγγει δραματικά.

Ο Νικολάς Μαδούρο βρίσκεται αντιμέτωπος της πολιτικής του που οδήγησε τη Βενεζουέλα σε ανθρωπιστική κρίση και ο μόνος λόγος που αυτό δεν αναφέρεται επισήμως είναι διότι έχει επιλέξει να μη δέχεται βοήθεια από διεθνής οργανισμούς και άλλες χώρες, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν επιλέξει την αποχώρηση από τη χώρα και εκατομμύρια να βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, ο Νικολάς Μαδούρο δείχνει να αδιαφορεί για τις αντιδράσεις του λαού και να υποστηρίζει πως όλα γίνονται προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί ο ίδιος και η κυβέρνηση του.

Έχοντας κατορθώσει από την ημέρα που ανέλαβε, μετά τον θάνατο του Ούγκος Τσάβες, να διαλύσει κάθε φωνή αντίστασης, με συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων έφτασε σήμερα να προτείνει διάλογο με τον εκλεγμένο πρόεδρος της Βουλής της χώρας όπου κυρίαρχο σώμα είναι η αντιπολίτευση.

Ο Χουάν Γκουαϊδό βρίσκεται στο επίκεντρο. ΟΙ ΗΠΑ τον αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο. Και έρχεται ομοβροντία ανάλογων αναγνωρίσεων με τις περισσότερες χώρες να ζητούν πρόωρες εκλογές που θα γίνουν όμως με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο.

Ήδη σχετικό μήνυμα έστειλε και η Ε.Ε.. Παρά την προσπάθεια της Αθήνας να μπλοκάρει την απόφαση των χωρών μελών η Ευρώπη έστειλε σαφές μήνυμα στον Νικολάς Μαδούρο για διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν. Βέβαια η παρέμβαση της Αθήνα απέτρεψε την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου εν τούτοις το… τελεσίγραφο εστάλη και είναι σαφές.

Στη Βενεζουέλα οι πολίτες βρίσκονται στους δρόμους. Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις οι νεκροί ξεπέρασαν τους 20. Οι δηλώσεις Μαδούρο για διάλογο δεν αλλάζουν τα δεδομένα. Πολύ δε περισσότερο που ο Γκουαϊδό αρνήθηκε την πρόταση ζητώντας εκλογές.

Προς το παρόν ο Μαδούρο επιχειρεί να εμφανιστεί ισχυρός και καταγγέλλει τις ΗΠΑ όμως θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η άρνησή του για διεξαγωγή εκλογών και οι καταγγελίες για αποσταθεροποίηση δεν δύνανται να καθυστερήσουν τις εξελίξεις. Και αυτό διότι, ο κίνδυνος για μια εμφύλια σύρραξη δεν έχει αποτραπεί…