Σερβία: Φυλάκιση 100 ετών στους δολοφόνους του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβια

Σερβία: Φυλάκιση 100 ετών στους δολοφόνους του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβια

Το Ειδικό δικαστήριο του Βελιγραδίου επέβαλε ποινές συνολικά 100 ετών στους κατηγορούμενους για την δολοφονία του δημοσιογράφου και εκδότη Σλάβο Τσουρούβια τον Απρίλιο του 1999. Ο πρώην αρχηγός της κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DB) Ράντομιρ Μάρκοβιτς και ο τότε διοικητής του γραφείου της DB στο Βελιγράδι Μίλαν Ράντονιτς καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 30 ετών έκαστος. Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται ότι τα δύο αυτά υψηλόβαθμα στελέχη της DB «αποφάσισαν, οργάνωσαν και διέταξαν την δολοφονία του Τσουρούβια».

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ο Ράτκο Ρόμιτς και ο Μίροσλαβ Κούρακ, εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πληροφοριών, καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 20 ετών ο καθένας. Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτοί οι δύο ανέλαβαν και εκτέλεσαν την εγκληματική πράξη.

Ο Σλάβκο Τσουρούβια, δολοφονήθηκε στις 11 Απριλίου του 1999, ανήμερα του Πάσχα. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι εξ επαφής, μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικία όπου διέμενε, την στιγμή που επέστρεφε από περίπατο, συνοδευόμενος από την σύζυγο του. Σύμφωνα με το Ειδικό δικαστήριο ο Σλάβκο Τσουρούβια δολοφονήθηκε εξαιτίας της κριτικής που ασκούσε, στη χώρα και στο εξωτερικό, στους κατόχους της πολιτικής εξουσίας και της υποστήριξης που παρείχε στην αντιπολίτευση. Κατά την διάρκεια της δίκης είχε εμπλακεί στην υπόθεση και το όνομα της συζύγου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, της Μίρα Μάτρκοβιτς, ωστόσο, ποτέ δεν εξετάστηκε πλήρως ο ρόλος της, ούτε της ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Τα σερβικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να γραφτεί ο δικαστικός επίλογος στην υπόθεση της δολοφονίας του Σλάβκο Τσουρούβια και υπογραμμίζουν ότι η σημερινή απόφαση είναι η πρώτη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου της Σερβίας για υπόθεση δολοφονίας δημοσιογράφου. Άλλες δύο υποθέσεις δολοφονίας της Ντάντα Βουγιασίνοβιτς, το 1994, και του Μίλαν Πάντιτς, το 2001, παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ