Σε ύψη ρεκόρ οι θερμοκρασίες στη Σιβηρία

Σε ύψη ρεκόρ οι θερμοκρασίες στη Σιβηρία

Οι θερμοκρασίες στην αρκτική Σιβηρία έφτασαν σε ύψη ρεκόρ τον Ιούνιο εν μέσω ενός καύσωνα που τροφοδοτεί κάποιες από τις χειρότερες πυρκαγιές που έχει γνωρίσει η περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες τον προηγούμενο μήνα βρίσκονταν σε επίπεδα αντίστοιχα με του 2019, και «ασυνήθιστη ζέστη» σημειώθηκε στην αρκτική Σιβηρία, σύμφωνα με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού προγράμματος γεωσκόπησης Κοπέρνικος, και οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η τάση αυτή αποτελεί μια «κραυγή προειδοποίησης».

Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή ήταν περισσότερο από 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό και περισσότερο από έναν βαθμό πάνω από τους προηγούμενους πιο ζεστούς Ιουνίους, το 2018 και 2019.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επιχειρεί επίσης να επιβεβαιώσει τις αναφορές για θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου στη Σιβηρία. Αν ισχύουν, θα πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί βόρεια του αρκτικού κύκλου.

«Το ανησυχητικό είναι ότι η Αρκτική θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Κοπέρνικος.

Η ασυνήθιστη ζέστη έχει στεγνώσει την υγρασία στα τεράστια αρκτικά δάση και την τούνδρα της Σιβηρίας, δημιουργώντας τις συνθήκες για πυρκαγιές που έχουν ενταθεί από τα μέσα Ιουνίου.

Οι πυρκαγιές, αναφέρει το Κοπέρνικος, έχουν ξεπεράσει σε αριθμό αυτές του προηγούμενου έτους.