Γάλλος πρωθυπουργός: Σε λάθος κατεύθυνση το ποσοστό μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό

Σε λάθος κατεύθυνση το ποσοστό μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ δήλωσε σήμερα πως το ποσοστό μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στη χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και ότι είναι απαραίτητη μια συλλογική απάντηση προκειμένου να μην χαθεί ο έλεγχος στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Οι πολίτες έχουν γίνει απρόσεκτοι, προειδοποίησε ο Καστέξ, αφότου, βάσει των επίσημων στοιχείων, καταγράφηκαν σχεδόν 5000 νέα κρούσματα COVID-19 από το Σάββατο έως τη Δευτέρα. Η επιδημία έχει σκοτώσει πάνω από 30.300 ανθρώπους στη Γαλλία.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως η Γαλλία παρατείνει την απαγόρευση σχετικά με τις συναθροίσεις άνω των 5000 ανθρώπων έως τα τέλη Οκτωβρίου και θα καταρτίσει σχέδιο περιοριστικών μέτρων στις 20 μεγαλύτερες πόλεις της για να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού.

Από τους τοπικούς αξιωματούχους θα ζητηθεί επίσης να κάνουν περισσότερα για να ενθαρρύνουν τη χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους σε ολόκληρη τη χώρα.

Η διεξαγωγή τεστ είναι παραπάνω από ικανοποιητική, με περισσότερα από 600.000 τεστ να διεξάγονται εβδομαδιαίως, όμως θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα ειδικά σε όσους εκδηλώνουν συμπτώματα, σημείωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Εάν δεν δράσουμε συλλογικά, εκθέτουμε τους εαυτούς μας στον οξυμένο κίνδυνο η αναζωπύρωση της πανδημίας να καταστεί δύσκολο να ελεγχθεί», υπογράμμισε ο Καστέξ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που έκανε στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου στη νότια Γαλλία.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε την ενίσχυση των ελέγχων «για τον σεβασμό του συνόλου των κανόνων που στοχεύουν στην πρόληψη της διασποράς του ιού: τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, χρήση της μάσκας», ιδίως στα εστιατόρια.

AP Photo/Laetitia Notarianni, Pool

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ