8ος χρόνος, ημέρα 2482η
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022

Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Μακρόν - Στη θέση της παραμένει η υφυπουργός Ζαχαροπούλου

Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Μακρόν - Στη θέση της παραμένει η υφυπουργός Ζαχαροπούλου
Φωτογραφία αρχείου

Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος ενόψει του δύσκολου πολιτικού δρόμου που έχει μπροστά του. Η κυβέρνησή του έχοντας χάσει στις πρόσφατες εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να διαπραγματεύεται για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης νομοσχέδιο προς νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Εμ. Μακρόν όρισε νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο τον υπουργό Υγείας στις θέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών παρέμειναν τα ίδια πρόσωπα.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε για να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη», αναγνώρισε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν, καθώς ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του, αναφερόμενος σε σχόλια δυσαρεστημένων ψηφοφόρων κατά την προεκλογική εκστρατεία του Ιουνίου.

Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση μακρόν θα ξεκινήσουν ήδη από αυτή την εβδομάδα με ένα προσχέδιο νομοσχεδίου για το κόστος ζωής που θα φτάσει στο κοινοβούλιο, και μια πολιτική ομιλία από την Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία διατήρησε τον ρόλο της ως πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ήταν επίσης ανάμεσα στα ανώτερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που παρέμειναν στις θέσεις τους.

Στα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται ο Λόρενς Μπουν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας και επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Κλεμέντ Μπον ως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ ο Μπον θα μετακινηθεί στο υπουργείο Μεταφορών.

Ο Νταμιέν Αμπάντ, υπουργός αλληλεγγύης και ατόμων με ειδικές ανάγκες, ο οποίος βρίσκεται υπό έρευνα ως ύποπτος απόπειρας βιασμού και έγινε στόχος κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, έχασε επίσης τη θέση του.

Αντιθέτως, στη θέση της στο ίδιο υπουργείο παραμένει η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί «στη δίνη του κυκλώνα» λόγω καταγγελιών που υπήρξαν για επώδυνες γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ασθενείς της το 2016, όταν ασκούσε την ιατρική.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Γάλλου προέδρου έσπευσαν να επικρίνουν τον ανασχηματισμό.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας αγνοεί την ετυμηγορία από τις κάλπες και το αίτημα του γαλλικού λαού για διαφορετικές πολιτικές», έγραψε στο Twitter η Μαρίν Λεπέν.