Σχηματίζει κυβέρνηση ο Τζόνσον

Σχηματίζει κυβέρνηση ο Τζόνσον

Στο διορισμό των πρώτων υπουργών του προχώρησε ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον λίγη ώρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. 

Έτσι λοιπόν τα «κλειδιά» της βρετανικής οικονομίας παίρνει ο Σαγιντ Τζαβιντ μέχρι πρότινος Υπουργός Εσωτερικών και διεκδικητής της αρχηγίας των Συντηρητικών. Νέος Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ντομινίκ Ρααμπ ο οποίος ήταν και αυτός υποψήφιος για την αρχηγία και είχε το χαρτοφυλάκιο του Brexit στην κυβέρνηση Μέι μέχρι την παραίτηση του. 

Την «ηλεκτρική» καρέκλα του κρίσιμου αυτού Υπουργείου διατηρεί ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, ενώ η Πριτι Πατελ παίρνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Το δε Υπουργείο Αμύνης ανέλαβε ο φίλος και συνεργάτης του Τζονσον, Μπεν Γουάλας. 

Λίγη ώρα πριν, 17 υπουργοί δήλωσαν παραίτηση ή απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους, σε ότι χαρακτηρίστηκε από τα βρετανικά μέσα ως «ο ριζικότερος ανασχηματισμός εδώ και δεκαετίες». 

Μεταξύ άλλων,  ο Υπουργός Οικονομίας Φιλιπ Χάμοντ υπέβαλλε την παραίτησή του για να τον ακολουθήσουν, ο Ρόρι Στιούαρτ Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και υποψήφιος για την αρχηγία, ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης Μέι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, ο Λίαμ Φοξ και η Πένι Μορντό, στελέχη και αυτοί της προηγουμένης κυβέρνησης.

Ο δε αντίπαλος του Τζονσον για την αρχηγία, Υπουργός Εξωτερικών Τζερεμι Χαντ θα βρίσκεται εκτός της νέας κυβέρνησης παρά τις πληροφορίες που τον έφερναν ως αναπληρωτή πρωθυπουργό. 

Στην προσπάθεια του Τζονσον να σχηματίσει κυβέρνηση, υποστηρίζει στην «Guardian» στενός συνεργάτης του, ο νέος πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αναδείξει τον διαφορετικό χαρακτήρα της κορυφαίας ομάδας του. «Ο Μπόρις θα σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο με όλα τα ταλέντα στο κόμμα, που θα αντικατοπτρίζει πραγματικά τη σύγχρονη Βρετανία», υποστηρίζει ο στενός συνεργάτης του. 

Φωτογραφία AP