Σχέδιο περιορισμών στις εξαγωγές των εμβολίων ανακοίνωσε η Κομισιόν

Σχέδιο περιορισμών στις εξαγωγές των εμβολίων ανακοίνωσε η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε αυστηρότερους ελέγχους εξαγωγών των εμβολίων, ώστε να δοθεί στις Βρυξέλλες περισσότερη δύναμη να εμποδίσουν τις αποστολές, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες παραγωγής εμβολίων που δεν επιτρέπουν από τη πλευρά τους διεθνείς αποστολές δόσεων.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη την παραμονή της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών ότι έχει ένα σχέδιο έτοιμο προκειμένου να εγγυηθεί ότι τα εμβόλια που παράγονται στο μπλοκ είναι διαθέσιμα για τους πολίτες της πριν μπορέσουν να αποσταλούν για εξαγωγή.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν δήλωσε ότι «οι ανοιχτοί δρόμοι πρέπει να κινούνται προς τις δύο κατευθύνσεις», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ διαθέτει ένα εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο διαφορετικών εμβολίων και έχουμε εξασφαλίσει δόσεις για ολόκληρο τον πληθυσμό. Αλλά πρέπει να να διασφαλιστεί η έγκαιρη και επαρκής παράδοση εμβολίων στους πολίτες της ΕΕ. Κάθε μέρα μετράει».

Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας ως νέα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την έγκριση εξαγωγών με βάση τον μηχανισμό για τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19. Πρόκειται για ένα σύστημα που βελτιώνει σημαντικά τη διαφάνεια των εξαγωγών αναφέρει η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, ο νέος κανονισμός εισάγει δύο αλλαγές στον υπάρχοντα μηχανισμό. Εκτός από τον αντίκτυπο μιας προγραμματισμένης εξαγωγής στην εκπλήρωση των εκ των προτέρων συμφωνιών αγοράς της ΕΕ (APA) με τους παρασκευαστές εμβολίων, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξετάσουν:

  1. Αμοιβαιότητα - εάν περιορίζει η χώρα προορισμού τις δικές της εξαγωγές εμβολίων ή τις πρώτες ύλες τους υλικά, είτε με νόμο είτε με άλλα μέσα
  2. Αναλογικότητα - εάν είναι οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα προορισμού καλύτερες ή χειρότερες από της ΕΕ, ιδίως της επιδημιολογικής κατάστασής της, του ποσοστού εμβολιασμού και της πρόσβασης σε αυτήν σε εμβόλια.