Σχέδια φιλελεύθερης συμμαχίας στην Ευρώπη ενόψει των εκλογών του Μαΐου

Σχέδια φιλελεύθερης συμμαχίας στην Ευρώπη ενόψει των εκλογών του Μαΐου

«Ζυμώσεις» για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου φέρονται να γίνονται ανάμεσα στους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους του ALDE και το κίνημα En Marche του Εμανουέλ Μακρόν. Τουλάχιστον αυτό, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Ouest France ο ηγέτης της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ. Σύμφωνα με τον Βέλγο πολιτικό, το κοινό ευρωψηφοδέλτιο θα έχει πιθανόν τα σήματα και των δύο κομμάτων, αλλά και ένα καινούργιο τίτλο που μπορεί να είναι «H γενιά της Ευρώπης».

Το συγκεκριμένο σχήμα – αν και εφόσον συγκροτηθεί – αναμένεται να συγκρουστεί σκληρά με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τη δεύτερη θέση των ευρωεκλογών, πίσω από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Από την άλλη πλευρά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την αυξανόμενη δύναμη των ευρωσκεπτικιστών, που επίσης θέλουν να μπουν «σφήνα» στις  κορυφαίες θέσεις, από άποψη εκπροσώπησης στην Ευρωβουλή. Εξάλλου, το παραπάνω ενδεχόμενο είναι ένα από τα επιχειρήματα του Φέρχοφσταντ για την ανάγκη συμμαχίας με τον Μακρόν.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του En Marche, οι σκέψεις του Φερχόφστατ δεν αποτελούν προϊόν τελικής συμφωνίας αλλά «προσωπικές θέσεις και επιθυμίες» του Βέλγου πολιτικού. Ο Κριστόφ Καστανέρ, επικεφαλής του κόμματος του Μακρόν, του έκοψε τον...αέρα: «Δεν είμαστε έτοιμοι για συμμαχία», τόνισε. Κι αυτό διότι οι Γάλλοι θεωρούν ότι δεδομένης της εμβέλειας και της ακτινοβολίας του Μακρόν, θα πρέπει το ALDE να τεθεί υπό την ομπρέλα του En Marche και όχι σε ισότιμη θέση.

Πριν λίγο καιρό πάντως, Καστανέρ και Φέρχοφστατ είχαν συναντηθεί για να συζητήσουν το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κέντρου. Όμως, το κίνημα του Μακρόν διεξάγει διαπραγματεύσεις και με τους Ισπανούς Ciudadanos.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φαίνεται ότι το φιλελεύθερο Κέντρο θα έχει μια ισχυρή εκπροσώπηση στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές και υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταφέρει να διορίσει τη Μαργκρέτε Φεστάγκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό, ο Μακρόν κινείται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς πρόσφατα συναντήθηκε και συζήτησε την ευρωπαϊκή στρατηγική με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, Μαρκ Ρούτε, Σαρλ Μισέλ και Ξαβιέ Μπετέλ.

Οι επαφές του Μακρόν με ηγέτες σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εντάσσεται στη ευρύτερη στρατηγική του να ξεπεραστούν οι παρούσες ευρωομάδες, καθώς πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει όχι μόνον τη σύνθεση της νέας ευρωβουλής, αλλά και την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν.

AP Photo/Olivier Matthys