Σάο Πάολο: Θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της Sinovac, αν λάβει έγκριση σε άλλες χώρες

Σάο Πάολο: Θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της Sinovac, αν λάβει έγκριση σε άλλες χώρες

Η Πολιτεία του Σάο Πάολο μπορεί να αρχίσει να διανέμει το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας Sinovac για την Covid-19, ακόμη και αν δεν δώσουν την έγκρισή τους οι ρυθμιστικές αρχές της Βραζιλίας, υποστήριξε σήμερα ο κυβερνήτης της.

Η δήλωση του Ζοάο Ντόρια έγινε σε απάντηση για τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένοι επικριτές του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ότι απειλείται η ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής Anvisa.

Σε μια συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Metropoles, ο Ντόρια είπε ότι η Πολιτεία του Σάο Πάολο μπορεί να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της Sinovac Biotech Ltd εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών.

«Σήμερα, υπάρχει η υποψία ότι η Anvisa μπορεί να δεχτεί πολιτικές παρεμβάσεις από την προεδρία και να αποτύχει στον ρόλο της ως ανεξάρτητης υπηρεσίας, όπως θα έπρεπε, όπως θα πρέπει να είναι», είπε. Η Πολιτεία του θα μπορούσε να θεωρήσει το εμβόλιο κατάλληλο για χρήση, αν το εγκρίνουν «στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και, κυρίως, στην Ασία», πρόσθεσε.

Ο Ντόρια, δεδηλωμένος πολιτικός αντίπαλος του Μπολσονάρου, έχει ήδη διατάξει να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις για την παραγωγή του εμβολίου Sinovac, το οποίο δοκιμάζεται επί του παρόντος στο Σάο Πάολο και σε άλλες περιοχές της Βραζιλίας. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ο οποίος συχνά επικρίνει την Κίνα, έχει πει ότι τον ανησυχεί η «προέλευση» του εμβολίου. Μέχρι τώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επένδυε στο εμβόλιο της AstraZeneca, όμως αξιωματούχοι έχουν πει ότι γίνονται συζητήσεις και με άλλες εταιρείες, όπως με τις Johnson & Johnson και Pfizer Ltd.