8ος χρόνος, ημέρα 2434η
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022

Σαγκάη: Ανακοίνωση για επιστροφή σε πιο κανονικούς ρυθμούς από 1η Ιουνίου

Σαγκάη: Ανακοίνωση για επιστροφή σε πιο κανονικούς ρυθμούς από 1η Ιουνίου

Η Σαγκάη παρουσίασε σήμερα τον σχεδιασμό της για την επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή από την 1η Ιουνίου και το τέλος ενός επώδυνου lockdown COVID-19 που διήρκεσε περισσότερες από έξι εβδομάδες και συνέβαλε σε απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας.

Στο πιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί μέχρι σήμερα, ο αντιδήμαρχος Ζονγκ Μινγκ είπε ότι η επαναλειτουργία της Σαγκάης θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με τους περιορισμούς κίνησης να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ μέχρι τις 21 Μαΐου για να αποφευχθεί η ανάκαμψη του αριθμού των κρουσμάτων, πριν από τη σταδιακή χαλάρωση.

«Από την 1η Ιουνίου έως τα μέσα και τα τέλη Ιουνίου, εφόσον ελέγχονται οι κίνδυνοι ανάκαμψης του αριθμού των κρουσμάτων, θα εφαρμόσουμε πλήρως την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, θα ομαλοποιήσουμε τη διαχείριση και θα αποκαταστήσουμε πλήρως την κανονική παραγωγή και τη ζωή στην πόλη», είπε.

Το πλήρες lockdown της Σαγκάης και οι περιορισμοί του COVID σε εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές και εργαζόμενους σε δεκάδες άλλες πόλεις έχουν πλήξει τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και την απασχόληση, εντείνοντας τους φόβους ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αυστηροί περιορισμοί, ολοένα και πιο ασυμβίβαστοι με τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος αίρει τα μέτρα για την COVID ακόμη και όταν εξαπλώνονται οι λοιμώξεις, προκαλούν επίσης κραδασμούς στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το διεθνές εμπόριο. Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας μειώθηκε κατά 2,9% τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατακόρυφα σε σύγκριση με την αύξηση 5,0% τον Μάρτιο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 11,1% σε ετήσια βάση, μετά από πτώση 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η οικονομική δραστηριότητα μάλλον βελτιώθηκε κάπως τον Μάιο, λένε οι αναλυτές, και η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να εφαρμόσουν περισσότερα μέτρα τόνωσης για να επιταχύνουν τα πράγματα. Αλλά η ισχύς της ανάκαμψης είναι αβέβαιη λόγω της πολιτικής της Κίνας «μηδενικού COVID» για την εξάλειψη όλων των εστιών με κάθε κόστος. «Η οικονομία της Κίνας θα μπορούσε να δει μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, αποκλείοντας ένα lockdown σαν τη Σαγκάη σε μια άλλη μεγάλη πόλη», δήλωσε ο Τόμι Γου, επικεφαλής οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Το Πεκίνο, το οποίο καταγράφει δεκάδες νέα κρούσματα σχεδόν καθημερινά από τις 22 Απριλίου, προσφέρει μια ισχυρή ένδειξη για το πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron. Η πρωτεύουσα δεν έχει επιβάλει lockdown σε όλη την πόλη, αλλά έχει εντατικοποιήσει τους περιορισμούς σε σημείο που τα επίπεδα οδικής κυκλοφορίας στο Πεκίνο υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά της Σαγκάης, σύμφωνα με δεδομένα GPS που παρακολουθεί ο κινεζικός γίγαντας του Διαδικτύου Baidu. Την Κυριακή, το Πεκίνο επέκτεινε την καθοδήγηση για εργασία από το σπίτι σε τέσσερις περιοχές. Είχε ήδη απαγορεύσει τις υπηρεσίες φαγητού σε εστιατόρια και περιόρισε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μεταξύ άλλων μέτρων.

«Μη μάς λέτε ψέματα αυτή τη φορά»

Στη Σαγκάη, ο αντιδήμαρχος είπε ότι η πόλη θα αρχίσει να ανοίγει ξανά τα σούπερ μάρκετ, τα ψιλικατζίδικα και τα φαρμακεία από σήμερα αλλά ότι πολλοί περιορισμοί μετακίνησης έπρεπε να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον τις 21 Μαΐου.

Δεν είναι σαφές πόσες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει ξανά. Από τη Δευτέρα, ο σιδηροδρομικός φορέας της Κίνας θα αυξήσει σταδιακά τον αριθμό των τρένων που φτάνουν και αναχωρούν από την πόλη, δήλωσε ο Ζονγκ. Οι αεροπορικές εταιρείες θα αυξήσουν επίσης τις πτήσεις εσωτερικού. Από τις 22 Μαΐου, τα λεωφορεία και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες θα ξαναρχίσουν επίσης σταδιακά τη λειτουργία τους, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ COVID όχι μεγαλύτερο των 48 ωρών για να πάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά τη διάρκεια του lockdown, πολλοί κάτοικοι της Σαγκάης έχουν απογοητευτεί ξανά και ξανά από την αλλαγή χρονοδιαγράμματος για την άρση των περιορισμών.

Πολλές κατοικίες έλαβαν ειδοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα ότι θα βρίσκονταν σε "αθόρυβη λειτουργία" για τρεις ημέρες, πράγμα που συνήθως σημαίνει ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορούν να τούς γίνονται ούτε παραδόσεις. Στη συνέχεια, μια άλλη ανακοίνωση ανέφερε ότι η περίοδος σιωπής θα παραταθεί έως τις 20 Μαΐου. «Παρακαλώ μην μας λέτε ψέματα αυτή τη φορά», είπε ένα μέλος του κοινού στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, προσθέτοντας ένα emoji που κλαίει. Η Σαγκάη ανέφερε λιγότερα από 1.000 νέα κρούσματα για τις 15 Μαΐου, όλα εντός περιοχών υπό τους αυστηρότερους ελέγχους.

Σε σχετικά πιο ελεύθερες περιοχές, εκείνες που παρακολουθούνται για τη μέτρηση της προόδου στην εξάλειψη της επιδημίας, δεν βρέθηκαν νέα κρούσματα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Μια τρίτη ημέρα συνήθως σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί η κατάσταση "μηδενικού COVID" και οι περιορισμοί μπορεί να αρχίσουν να χαλαρώνουν. Δεκαπέντε από τις 16 συνοικίες της πόλης είχαν φτάσει σε «μηδενικό COVID». Το Πεκίνο ανέφερε 54 νέα κρούσματα, από 41.

Πηγή: Reuters