«Πρώτα πάρε πτυχίο Οικονομικών και μετά μιλάμε» - Τι απαντά η Γκρέτα
Σ. Μνούτσιν προς Τούνμπεργκ

«Πρώτα πάρε πτυχίο Οικονομικών και μετά μιλάμε» - Τι απαντά η Γκρέτα

Σε ένα επικριτικό σχόλιο προέβη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. «Πρώτα πάρε πτυχίο Οικονομικών και μετά μιλάμε», δήλωσε απευθυνόμενος στην 17χρονη ακτιβίστρια.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την έκκληση που απηύθυνε χθες η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα στην ομιλία της ενώπιον του Φόρουμ: "Σταματήστε αμέσως να επενδύετε σε ορυκτά καύσιμα ή εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δεν τα προστατεύσατε από το «κλιματικό χάος» που δημιουργήσατε", ο Μνούτσιν απάντησε: "Είναι η επικεφαλής οικονομολόγος;...Αφού σπουδάσει και σπουδάσει Οικονομικά, τότε μπορεί να επιστρέψει και να μας εξηγήσει".

Δύο ημέρες νωρίτερα η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ. Όταν εκείνος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τρία τρισεκατομμύρια δέντρα, η Γκρέτα σχολίασε ότι η δενδροφύτευση δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, προτού φύγει από το Νταβός ο Τραμπ φάνηκε να τείνει κλάδο ελαίας λέγοντας ότι θα ήθελε να είχε παρακολουθήσει την ομιλία της. Από την πλευρά του ο Μνούτσιν, αναφερόμενος στη θέση της κυβέρνησης Τραμπ για το κλίμα, υποστήριξε ότι αυτή "παρερμηνεύτηκε".

"Υπάρχει μια πραγματική παρερμηνεία της αμερικανικής πολιτικής. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: Ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει απόλυτα στον καθαρό αέρα και στο καθαρό νερό και στο να έχουμε ένα καθαρό περιβάλλον".

«Δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό πτυχίο», απαντά η Γκρέτα

Η 17χρονη ακτιβίστρια απάντησε μέσω του Twitter ότι η σχολική άδεια που πήρε –κατά την οποία διέκοψε το σχολείο– λήγει τον Αύγουστο αλλά, σε κάθε περίπτωση, «δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό πτυχίο» για να διαπιστώσει ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν αρκούν.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αντιπαρατίθεται με την Τούνμπεργκ από την Τρίτη, αλλά μέχρι τώρα πιο συγκαλυμμένα. Ο ίδιος ο Τραμπ, στην ομιλία του στην οποία ήταν παρούσα η Τούνμπεργκ έκανε λόγο για «προφήτες του κακού» και «προφητείες Αποκάλυψης», ωστόσο λίγο πριν αναχωρήσει από το ελβετικό θέρετρο, την Τετάρτη, είπε ότι θα του άρεσε πολύ να συναντηθεί με τη 17χρονη.

Αντιθέτως, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επωφελήθηκε από τη 12η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να υπερασπιστεί «την ανυπομονησία της νεολαίας» για το κλίμα, χωρίς πάντως να κατονομάσει την Τούνμπεργκ.