Σ. Μισέλ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής στις 23 Απριλίου

Σ. Μισέλ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής στις 23 Απριλίου

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο στη Σύνοδο θα προτείνει να θεσπιστεί ένα προσωρινό μέσο αλληλεγγύης για την παροχή δανείων που θα χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους στα κράτη μέλη της ΕΕ με σκοπό την προστασία της απασχόλησης κατά την περίοδο της κρίσης.

Ο Σ. Μισέλ εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup που προβλέπει πακέτο οικονομικής στήριξης στις πληττόμενες από τον κορονοϊό χώρες της τάξεως των 500 δισ. ευρώ για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων της ΕΕ, τονίζοντας ότι τώρα προετοιμάζεται το έδαφος για μια ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρώπης.

«Είναι ώρα να θέσουμε τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Αυτό το σχέδιο πρέπει να δώσει νέα ώθηση στις οικονομίες μας, προωθώντας παράλληλα την οικονομική σύγκλιση στην ΕΕ. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», ανέφερε ο Μισέλ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Twitter. Παράλληλα, χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη» τη χθεσινή συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την αντιμετώπιση πανδημικών κρίσεων με τη μορφή προληπτικών πιστωτικών γραμμών και η η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εφαρμόσει την πρότασή της για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων της ΕΕ, ιδίως των ΜΜΕ.

Επεσήμανε ότι συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η δημιουργία ενός προσωρινού Ταμείου Ανάκτησης για να εξασφαλιστεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη μέλη και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να θεσπιστεί ένα προσωρινό μέσο αλληλεγγύης για την παροχή δανείων που θα χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους στα κράτη μέλη της ΕΕ με σκοπό την προστασία των εργαζομένων και της απασχόλησης κατά την περίοδο της κρίσης.

Επίσης σημείωσε ότι ως ο πρόεδρος του Eurogroup  θα προωθήσει την πρόταση αυτή ενόψει της επόμενης τηλεδιάσκεψης με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020.

«Είναι καιρός να δημιουργήσουμε το έδαφος για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, το οποίο πρέπει να αναζωογονήσει τις οικονομίες μας, προωθώντας παράλληλα την οικονομική σύγκλιση στην ΕΕ», ανέφερε και τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.

«Εργάζομαι σε ένα σχέδιο δράσης για να διασφαλίσω την ευημερία όλων των Ευρωπαίων και να επαναφέρω την ΕΕ στην ισχυρή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, βασισμένη στην πράσινη και ψηφιακή στρατηγική», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Συμφωνία με γερμανική σφραγίδα στο Eurogroup

- Γαλλία: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάρει σάρκα και οστά με αμοιβαίο χρέος