Σ. Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέπουν καθεστώτα που δεν τους αρέσουν

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018, 17:31
-A +A
Σ. Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέπουν καθεστώτα που δεν τους αρέσουν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ για την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά ταυτόχρονα επέκρινε την Ουάσινγκτον ότι είναι απρόθυμη να εκδιωχθούν από την επαρχία οι αντάρτες, οι οποίοι όπως είπε είναι ένα «απόστημα» που πρέπει να εξαλειφθεί.

Τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έκανε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε παράλληλα ότι «είναι αναγκαίο επειγόντως να διαχωριστούν οι κανονικοί ένοπλοι της αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες και ταυτόχρονα να προετοιμασθεί μια στρατιωτική επιχείρηση κατά των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ ώστε οι κίνδυνοι για τους αμάχους να είναι ελάχιστοι» .Στο θέμα αυτό είπε ότι υπάρχει πλήρης πολιτική σύμπνοια μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την στάση τους στη Συρία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θέτουν ως στόχο τις ανατροπές καθεστώτων που δεν τους αρέσουν υπεράνω της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Για πολλοστή φορά οι ΗΠΑ, με τις πιο διαφορετικές κυβερνήσεις, θέτουν ως στόχο την ανατροπή καθεστώτων τα οποία δεν τους είναι αρεστά υπεράνω των κοινών στόχων εκρίζωσης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, αυτό έγινε στο Ιράκ, αυτό έγινε στην Λιβύη, το ίδιο προσπαθούν να κάνουν στη Συρία. Θα έλεγα πιο σωστά ότι επιχείρησαν να τον κάνουν στη Συρία, αλλά δεν τους βγήκε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «παρόμοια μονομερή, γεωπολιτικά παιγνίδια, είναι αντιπαραγωγικά».

Νωρίτερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία συζητά με το Ιράν, με τη συριακή κυβέρνηση, αλλά και με την αντιπολίτευση την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών

Στο μεταξύ ο Μπογκντάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν είναι ενήμερος για τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη Βόρειο Συρία , δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι ενήμερη για τα σχέδια αυτά και προσέθεσε ότι «γι' αυτό πρέπει να ρωτήσουν τους Αμερικανούς συναδέλφους».

Πρόσφατα η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak είχε γράψει για την πρόθεση της Ουάσιγκτον να τοποθετήσει τέτοια συστήματα στις βόρειες περιοχές της Συρίας. Παράλληλα η εφημερίδα Hurriyet είχε γράψει ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να δημιουργήσουν ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από το Μανμπίτζ έως το Ντέιρ Ελ Ζορ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Χασέκ και συγκεκριμένα στην πόλη Κομπάνι, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, έχουν ήδη μεταφερθεί με στρατιωτικά μεταγωγικά συστοιχίες ραντάρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 17/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα