Σ. Λαβρόφ: Νόμιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας για τα σύνορά της

Σ. Λαβρόφ: Νόμιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας για τα σύνορά της

«Νόμιμες» χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τις ανησυχίες της Τουρκίας για τα σύνορά της με τη Συρία, προσθέτοντας ότι εισβολή των τουρκικών δυνάμεων είναι αποτέλεσμα της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην αναγκαιότητα για διάλογο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων της» αλλά δεν μπόρεσε να τις θέσει ορθά προς τη Δαμασκό, καθώς αυτό κατέστη δύσκολη εξαιτίας των ενεργειών των ΗΠΑ στην περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

«Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια για τον ακραίο κίνδυνο του πειράματος που οι Αμερικανοί πραγματοποιούν εκεί σε μια προσπάθεια να ωθήσουν τους Κούρδους εναντίον των αραβικών φυλών» δήλωσε ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν. «Προειδοποιήσαμε να μην παίζουν το κουρδικό "χαρτί" καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει άσχημο τέλος», συμπλήρωσε.

Ο Σ. Λαβρόφ ανέφερε ότι η Μόσχα θα «δει τι μπορεί να γίνει» χρησιμοποιώντας τις «καλές σχέσεις της με όλα τα μέρη» για να αποτρέψει μια ακόμη κρίση στη Συρία. «Μας ενδιαφέρει να μετριάσουμε αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, με βάση την αρχή του σεβασμού προς την κυριαρχία της Συρίας», κατέληξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.