Σ. Κουρτς: Απαραίτητο να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι διαλόγου με την Μόσχα

Σ. Κουρτς: Απαραίτητο να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι διαλόγου με την Μόσχα

Την πάγια θέση του, ότι είναι απαραίτητο να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι διαλόγου με την Μόσχα, τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τρέχον εξάμηνο, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινή συνέντευξή του.

Ο ίδιος είχε χθες βράδυ συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο εγκαινίασαν νωρίτερα μαζί την μεγάλη έκθεση "Αυτοκρατορικές μητροπόλεις", στο φημισμένο μουσείο "Ερμιτάζ".

"Η Ρωσία είναι μία υπερδύναμη, η Ρωσία παίζει ένα ρόλο στην διένεξη της Ουκρανίας και στο ζήτημα της Συρίας. Είναι αναγκαίο να αντιδρούμε αποφασιστικά σε ρωσική επιθετικότητα, όπως όμως είναι επίσης αναγκαίο να διατηρούμε ανοικτούς τους διαύλους διαλόγου. Θα επιδιώκουμε και στο μέλλον στενή επαφή με την Ρωσία", τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Oesterreich.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέρει πως με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συζητά "ανοικτά και πολύ ειλικρινά" δύσκολα θέματα, ωστόσο, όπως συμπληρώνει, η σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ρωσία είναι πολύ δύσκολη και δεν χρειάζεται να προσπαθεί κανείς να την ωραιοποιήσει.

Ήδη πριν την χθεσινή συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο ίδιος είχε επισημάνει τον καθοριστικό ρόλο της Ρωσίας στο θέμα της παροχής ενέργειας, "είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε όχι", όπως παρατήρησε ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων της ΕΕ.

Η συνάντηση των Κουρτς και Πούτιν ήταν η τέταρτη από τις αρχές της φετινής χρονιάς, καθώς ο Αυστριακός καγκελάριος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Μόσχα τον περασμένο Φεβρουάριο, στις 5 Ιουνίου είχε επισκεφθεί την Βιέννη ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος λίγο αργότερα, στις 18 Αυγούστου, είχε παραστεί ως προσκεκλημένος της, στον γάμο της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, στο περιθώριο του οποίου υπήρξε συνάντησή του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στη Βιέννη επισημαίνεται ο πολιτικός χαρακτήρας της επίσκεψης του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αγία Πετρούπολη που φέρεται να εντάσσονταν στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ και να πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με τα επιτελεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα και ενημερώθηκε από τον καγκελάριο για την συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ