RSF: Η Σ. Αραβία κρατά εδώ και μήνες δύο Άραβες δημοσιογράφους

RSF: Η Σ. Αραβία κρατά εδώ και μήνες δύο Άραβες δημοσιογράφους

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβία κρατούν δύο Άραβες δημοσιογράφους εδώ και αρκετούς μήνες, κατήγγειλε χθες Δευτέρα η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο.

Ο Μαρουάν αλ Μουράισι από την Υεμένη αγνοείται από τον Ιούνιο του 2018, ενώ ο Ιορδανός Άμπντελ Ράχμαν Φαρχανέχ, που εργαζόταν στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera του Κατάρ, εξαφανίστηκε τον Φεβρουάριο, αναφέρουν οι RSF.

Η σύζυγος του Μουράισι έγραψε στο Twitter την προηγούμενη εβδομάδα ότι δέχθηκε ένα σύντομο τηλεφώνημα από εκείνον την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά την εξαφάνισή του. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να τον επισκεφθεί και να αφεθεί ελεύθερος σύντομα.

Οι RSF επεσήμαναν ότι η οικογένεια του Φαρχανέχ, ο οποίος είναι περίπου 60 ετών και είχε ως έδρα του την πόλη Ντάμαμ εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, έμαθε ότι οι σαουδαραβικές αρχές ενημέρωσαν την πρεσβεία της Ιορδανίας πως θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση σημειώνει ότι δεν είναι γνωστό πού κρατούνται οι δύο δημοσιογράφοι.

Το Ριάντ δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πέρυσι τον Οκτώβριο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για τη φυλάκιση περίπου 12 ακτιβιστριών για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ