Ρουμάνοι γιατροί μεταβαίνουν στην Σλοβακία για να βοηθήσουν στις ΜΕΘ

Ρουμάνοι γιατροί μεταβαίνουν στην Σλοβακία για να βοηθήσουν στις ΜΕΘ

Μια ομάδα πέντε Ρουμάνων γιατρών και εννέα νοσηλευτών έφτασε σήμερα στη Σλοβακία για να βοηθήσει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας αυτής όπου το ποσοστό θανάτων από Covid-19, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είναι πλέον το υψηλότερο παγκοσμίως.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πέτερ Λαζάροφ επιβεβαίωσε ότι η ομάδα των Ρουμάνων υγειονομικών έφτασε στη χώρα. Η Σλοβακία είχε ζητήσει βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που προβλέπει τη συνεργασία των χωρών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα εργαστούν για τρεις εβδομάδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19.

«Ορισμένοι από αυτούς τους Ρουμάνους επαγγελματίες υγείας θα βοηθήσουν στη μονάδα Covid-19 του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Παθήσεων στην Μπρατισλάβα. Καθώς υπάρχει έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη και αναγκαία», είπε η εκπρόσωπος του ιδρύματος αυτού, Σόνα Βαλασίκοβα.

Η Σλοβακία, μια χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, το 2020. Όμως τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στον κόσμο. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 6.775 ενώ σήμερα νοσηλεύονται 3.936 άνθρωποι.