Ρουμανία - Ο λαός υπέρ Δύσης, εναντίον Κίνας και Ρωσίας
Εδώ Βουκουρέστι

Ρουμανία - Ο λαός υπέρ Δύσης, εναντίον Κίνας και Ρωσίας

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων να ένιωσαν περήφανοι με την εξαιρετική στάση του υπουργού εξωτερικών κ. Δένδια στην Τουρκία, όμως ως λαός διαχρονικά δεν φαίνεται να... ξέρουμε τι θέλουμε. Ζητούμε από τους Αμερικάνους και τη Δύση να μας προστατεύουν, παρά το ότι το 70% των πολιτών συμπαθεί τη Ρωσία και γενικά κοιτά προς Ανατολάς.

Μεμφόμαστε τους δυτικούς για όλα μας τα δεινά, αλλά δεν θέλουμε και να πάρουμε ξεκάθαρα θέση μαζί τους. Θέλουμε τα καλά του «ανήκειν στη Δύση» αλλά δυσανασχετούμε με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη γεωστρατηγική τοποθέτηση.

Δικαίωμά μας θα πει κάποιος, απότοκο της κυριαρχίας των θολών αριστερών ιδεών θα πει κάποιος άλλος. Η ουσία είναι ότι συμβαίνει, κάτι που ο υπογράφων δεν κρίνει, αποδέχεται ως γεγονός.

Την ίδια ώρα στη «γειτονιά» μας υπάρχει μία χώρα που έχει εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Όπως έγραψα και πέρσι, αποτελεί τη στρατηγική προτεραιότητα των Αμερικανών και οι λόγοι είναι πολλοί. Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε ότι οι Ρουμάνοι, έχοντας ζήσει στο πετσί τους τον κομμουνισμό, δεν διστάζουν να πάρουν ξεκάθαρα θέση υπέρ της Δύσης, τόσο με λόγια όσο και με έργα...

Ένα ενδιαφέρον γκάλοπ. Οι Ρουμάνοι εμπιστεύονται τη Γερμανία, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Δεν εμπιστεύονται τη Ρωσία και την Κίνα

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε ένα πολύ ενδιαφέρον γκάλοπ, σχετικά με τη γνώμη των Ρουμάνων πολιτών απέναντι σε άλλα κράτη και θεσμούς. Έτσι, με βάση τα αποτελέσματά του:

57,6% των Ρουμάνων έχουν πάρα πολλή ή πολλή εμπιστοσύνη στη Γερμανία (και το 50,1% στην Angela Merkel)

51,6% έχουν πάρα πολλή ή πολλή εμπιστοσύνη στη Ευρωπαϊκή Ένωση

49,4% έχουν εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ

47,2% έχουν εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ (ενώ για τον Joe Biden το ποσοστό πέφτει στο 41,6%)

Αντίθετα, μόλις το 16% έχει εμπιστοσύνη στη Ρωσία (και 19% στον Vladimir Putin)

Και το 19% έχει εμπιστοσύνη στην Κίνα

Στρατηγικά τοποθετημένοι 100% δίπλα στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ

Αυτή η επιλογή των Ρουμάνων φαίνεται σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα:

Στις αποστολές του ΝΑΤΟ οι πρώτοι που πάντα στέλνουν στρατό είναι οι Ρουμάνοι, χωρίς αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Οι πύραυλοι που έχει τοποθετημένους το ΝΑΤΟ για να προστατεύει την Ευρώπη βρίσκονται στη Ρουμανία και την Πολωνία (όχι τυχαία, οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη την τελευταία πενταετία)

Όχι τυχαία, ο Ρουμάνος πρώην σοσιαλιστής πολιτικός κ. Mircea Geoana είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Οι Ρουμάνοι ως λαός στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν να ακούν για Ανατολή και ευχαριστούνται κάθε φορά που οι Αμερικάνοι επίσημοι υπενθυμίζουν πως η χώρα τους θα προστατευτεί από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

Μία απόφαση με μεγάλη σημασία: Πλήρης απαγόρευση της συμμετοχής Κινεζικών εταιρειών στους μεγάλους διαγωνισμούς κατασκευαστικών έργων + της Huawei

Στη Ρουμανία έχει ξεκινήσει αυτό που από πολλούς χαρακτηρίζεται «η χρυσή δεκαετία των δημοσίων έργων». Χρονικά λαμβάνει χώρα περίπου όπως και στην Ελλάδα, στα 12 – 14 χρόνια μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει όμως και μία μεγάλη διαφορά: Ενώ στην Ελλάδα οι εταιρείες που διεκδικούν και κερδίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων έργων είναι ελάχιστες και Ελληνικές (ή ξένες με Έλληνα συνεταίρο), στη Ρουμανία οι ανταγωνιστές είναι δεκάδες, με πολλούς Ρουμάνους αλλά και πάρα πολλούς ξένους παίκτες να διεκδικούν εκεί έργα. (Όχι τυχαία, ο Άκτωρας και άλλες Ελληνικές εταιρείες έχουν σοβαρή παρουσία στην αγορά εκεί).

Το 2019 η τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση είχει ανακοινώσει την απόφασή της να δώσει με ΣΔΙΤ 2 μεγάλα οδικά έργα και ένα τεράστιο ενεργειακό έργο σε εταιρείες κινεζικών συμφερόντων. Έπεσε σε λίγες εβδομάδες, η δεξιά κυβέρνηση που ανέλαβε στη θέση της ακύρωσε αυτές τις αποφάσεις και οι Κινέζοι έχασαν τα έργα αυτά.

Στις αρχές Απριλίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της Ρουμανικής Κυβέρνησης με βάση την οποία πρακτικά απαγορεύεται στις Κινεζικές εταιρείες έστω και να συμμετάσχουν στους μεγάλους διαγωνισμούς δημοσίων κατασκευαστικών έργων. Η νομοθεσία στηρίζεται στο γεγονός ότι η Κίνα δεν έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετική συμφωνία για τους δημόσιους διαγωνισμούς, όμως η Ρουμανία είναι μία από τις πρώτες χώρες που το επικαλείται ως λόγο για να απαγορέψει στους Κινέζους ακόμη και να καταθέσουν προσφορά.

Την ίδια ώρα προχωρά η απαγόρευση της Huawei να διεκδικήσει την πώληση εξοπλισμού 5G στη χώρα, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση και το σχετικό lobby.

Τίποτε δεν είναι καλό ή κακό. Σημαντικό όμως είναι να γνωρίζουμε τι γίνεται στον περίγυρό μας

Όλα αυτά δεν καταγράφονται ως παράδειγμα προς μίμηση. Εμείς οι Έλληνες έχουμε δικαίωμα να είμαστε με όποιον θέλουμε, με τον Αραφάτ στο παρελθόν ή ακόμη και με τη Βενεζουέλα (όπως ήθελαν πρόσφατα κάποιοι). Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε τι γίνεται στον περίγυρό μας, να βλέπουμε τις κινήσεις των άλλων και να θυμόμαστε ότι στη «γειτονιά» μας μπορεί η πλειοψηφία των χωρών να «κοιτάζει» προς τη Ρωσία και την Κίνα (Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία κλπ), όμως οι Ρουμάνοι επιλέγουν να λάβουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Δύσης, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώτα και πάνω από όλα των ΗΠΑ.

Οι γεωστρατηγικές επιλογές κάθε χώρας δεν γίνονται με συναισθηματικά κριτήρια. Μιας και οι αποφάσεις και οι συνέπειες αυτών των επιλογών επίσης δεν περιλαμβάνουν συναισθήματα.

Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, που περιλαμβάνει και τη MORE Consulting, επί χρόνια μία εκ των κορυφαίων συμβουλευτικών εταιριών στη Ρουμανία.